• Szemherpesz vagy kötőhártyagyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Azt kifelejtettem a felsorolásból, hogy szemhéjcsüngésem is van. Szemherpesz vagy kötőhártyagyulladás? Érkezett: 2010-03-02 01:09 Kedves Dr. Papp Júlia! Honnan lehet tudni, ha szem herpesze van valakinek? Nekem a következők a tüneteim: homályos látás időnként, de legtöbbször tisztán látok. Egyfolytában olyan érzés, mintha megváltozott volna a szemem PH értéke, és valami marná egy kicsit. A szemem melletti bőr viszket időnként egy kicsit, a könnyzacskóban néha olyan érzésem van, mintha valami "mászkálna" ott, de ez nagyon ritka. Amikor homályos a látásom, akkor van olyan, hogy kétszer olyan rosszul látok, mint egyébként. (Normál esetben -2 és -2, 5 dioptriás a szemem.) Volt olyan, hogy a 3 méterre lévő monitoron akkorára kellett állítani a feliratot a filmhez, hogy eltakarta az egész képernyőt, pedig volt rajtam szemüveg. Egyszer hónapokkal ezelőtt Infectoscab (rosszkor voltam rossz helyen, elkaptam) krémmel kentem be magam, és a szemem mellett is, de vigyáztam, hogy a szemembe ne menjen. Reggel mégis féjt, mintha éjjel belement volna, és reggel hiába mostam ki, az érzés megmaradt. Később Pimafucort krém (ez az Infectoscab krém mellékhatása miatt kellett) mardványa mehetett bele szemdörzsölés következtében, de a kimosás nem segített. Ezektől lehet baja a szememnek? Aztán két hete volt egy vírusos megbetegedésem lázzal. A szemorvos megvizsgált, de akkor nem jutott eszembe, hogy mondjam a krémeket. Ő azt mondta, kötőhártya gyulladás, de félek, hogy más következtetésre jutott volna, ha mondom neki a krémeket. Egyébként úgy vizsgált meg, hogy belevilágított a egy kézi műszerrel, illetve gépi világítóval is, meg valami harmadik féle világítóval, illetve dioptriát nézett. Elnézést kérek, hogy ilyen hosszú lett, csak komplikált, és nem akarom félrekezelni magam. Segítségét előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a kötőhártyagyulladás témában

        Tisztelt kérdező! A kötőhártya gyulladásnak számtalan oka lehet, melyek közül az egyik típus a különböző kémiai anyagok által kiváltott irritáció, gyulladás. (Hasonlóan a szem környékén alkalmazott krémek stb. által kiváltott steril irritációhoz.) A herpeses kötőhártya gyulladás ritkán jelentkezik önállóan, szinte minidg érintett a szaruhártya is. A szaruhártyán jellegzetes rajzolat figyelhető meg a fertőzésnek köszönhetően, ami csak műszeres vizsgálattal detektálható - ezért volt szükség a különböző erős fénnyel világító műszerekre. A vírusos kötőhártya gyulladásra sokkal intenzívebb tünetek: fénykerülés, erős könnyezés, vörös duzzadt kötőhártya, szemszúródás stb. A tünetek fennmaradása esetén érdemes szemészeti kontroll vizsgálatra elmenni.


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-03 20:56:27; Megválaszolva: 2010. március 03., 20:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: