Foltok a látótérben

Tisztelt Doktornő, A problémám szemészeti jellegű. Kb 1, 5 - 2 hónapja egy szürkés(átlátszós gyöngysor szerű) foltot vettem észre a látóteremben, a jobb szememben. A szemem egyébként 2 éve kezdett romlani, -0, 5 cyl. és -1 dioptiájú, és 22 éves vagyok. Mindaddig nem is foglalkoztam vele amíg nem voltam vele orvosnál, mert gondoltam az majd felír valamit rá, és elmúlik. Az orvos azt mondta, hogy ez a folt az üvegtestben van és nem kezelendő és lehet majd még több is. Ettől elég rosszul éreztem magam, és mivel fokozottan figyeltem rá, észrevettem hogy, ezenkívül még van kb. 20 másik foltom is ami átlátszó, ebből néhány a bal szememben van (pálcikák, pontok, erős fényben, vagy világos egyszínű felületen látom őket) de eddig nem láttam, sajnos azóta azokat is többször észreveszem. 2 hete elmentem egy országszerte ismert szemészhez is, aki szintén megállapította, hogy ez az elváltozás nem kóros, a szemem egészséges, de ő azt mondta hogy 1000mg C vitamin és borogatás segíthet és, majd hónapok alatt leszállhatnak a szem aljára. Elkezdtem szedni a C vitamint és körbelül egy hónapja egy Vitreoclar Crono nevezetű olasz gyógyszert is (kollagén, E vitamin és Glukóz van benne) , és azóta úgy látom hogy a szürkés foltom mintha halványodna. A kérdésem arra irányul, hogy ön szerint valóban nem kóros e 22 évesen enyhe myopiával ilyen apró foltokat látni, milyen gyakori az én korosztályomban, és kell e attól tartanom, hogy még sokkal több lesz, vagy azt pupillatágításnál észrevették volna? Válaszát előre is köszönöm! Ádám

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza folt témában

Tisztelt kérdező!

Az üvegtest finom kollagén rácsszerkezetében születés óta keletkeznek elváltozások. A rövidlátóknál valóban gyakoribb és az átlagnál kissé hamarabb jelentkezik. 22 éves kor nem számít túl alacsonynak, van akinek már 18-20 éves korban is észrevehető, főleg ha nagyon figyel rá az illető.Az alkalamzott terápia tökéletes, ennél többet nem tehetünk. A készítmények tartalmazzák a kollagén rostok megújulásához szükséges összes "hatóanyagot". Sajnos ez is a természetes "öregedés" része, ezért nem visszafordítható, de lassítható. Valóban halványodni fognak, de nem szoktak teljesen eltűnni.

Tisztelettel:

Dr. Papp Júlia szemész

Kérdés: 2008. december 12., 09:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:35
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Folt a szemen
Tisztelt Dokror Nő/Úr! A minap felfigyeltem arra hogy a szememen van egy szürkés esetleg barnás folt. Talán régebb óta ott van, de mintha nőtt...
Árnyék folt
Tisztelt Hölgyem / Uram! Olyan kérdésem volna, hogy kb. 2 - 3 hete a szemem /nem/ látóterébe látok néha nagyon halvány árnyék foltot a jobb...
Szem, foltok
Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz. Nem régen jelentkezett nálam, hogy   (legtöbbször munka közben, de néha...
Foltok a látóteremben
Kb. 4-5 éve figyeltem fel rá, hogy furcsa alakú fekete árny található a jobb látóteremben, nagyjából középen. Mindig "odaugrál" ahová...
Szem és pici csíkok
Szép estét! Lányom 14 éves és sportol. AZ egyik 2 órás edzése után arra panaszkodott, hogy elment az oldalsó látása. Pontosabban rövid vékon...