Kml. (kézmozgás látás) egyenlő a vaksággal?

Tisztelt Weborvos! Idéznék a látóélességemből: 2017.07.21 VSÜ: -19,5D -2.75 cyl: 0,2 -19,5D -3.5 cyl: kml..ünj. 2018.02.04: Od: -19,5D -2.75 cyl: 0,15 Os: kml.ünj. 2019.09.16: Od: -19,5D -2,75 cyl: 0.15 Os: kml.ünj 2023.05.17 Od: -19,5D -2,75 cyl: 0.15 Os: kml.ünj. A bal szememre szinte csak fényeket látok. Meg kézmozgást. Se betűket, se tárgyakat, semmi mást. Ez egyenlő a bal szem vakságával ez a kml?

Dr. Cserháti Zoltán válasza látásromlás témában

Kedves Uram! A látóélesség meghatározásánál a "kel" azt jelenti, hogy "kézmozgás látás", vagyis a beteg a szem előtt mozgó kezet még látja, de szemüveg nem javít a látásában. Ez egy nagyon súlyos állapot. A kérdésre, hogy ez vaksággal egyenlő állapot-e, azt tudom mondani, hogy nem. A szemészetben a vakság az lényegében azt jelenti, hogy "fény érzés nélküli", vagyis fényeket sem lát. Ugyanakkor egy rendkívül súlyos, nagyfokú látásromlást jelent, amely közel van a vakság állapotához. Remélem, segítettem.

Megválaszolva: 2023. augusztus 24.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Látásromlás oka így tisztázható?
Tisztelt Doktorúr! 22 éves fiú vagyok, és elég hirtelen kialakuló látásromlás miatt megyek a szemészetre. Ott végeznek elvileg egy "szemnyomás" mérő...
Törött üveg látás
Tisztelt DoktorÚr! A szemem előtt, mintha törött tükör lenne. Ez már a harmadik napja tart, mindkét szememen egyformán. Rendkívül megrontja a látásomat, a...
Gyors látásromlás
bal szememen műlencse van 2 éve műtötték nagyon érzékeny azóta is a szemem tavaly szarú kötöhártya gyulladást kaptam ez 3 hónapig eltartott Most 3 hete gyors...
Méért romlik a látásom?
Tisztelt Doktornő! Fokozatosan romlik a látásom, a szemem állandó gyulladásban van, legutóbbi szemészeti vizsgálaton a következő információkat...
Folyamatos látás romlás, gyulladás
Tisztelt Doktornő! Nagyon el vagyok keseredve, látásom folyamatosan romlik, állandó gyulladsban a szemem. A legutóbbi szemészeti leletem a következő A...
Szürkehályog műtét utáni látásromlás
Tisztelt Dr. Nő! Édesanyámnak ez év májusában volt az egyik szemére szürkehályogműtéte. Abban reménykedtünk, hogy a műtéttel javulni fog a látása, de sajnos...