Látásromlás oka így tisztázható?

Tisztelt Doktorúr! 22 éves fiú vagyok, és elég hirtelen kialakuló látásromlás miatt megyek a szemészetre. Ott végeznek elvileg egy "szemnyomás" mérő vizsgálatot, egyszer már csináltak nekem ilyety ha jól emlékszem bele kell nézni egy gépbe, és levegőt fúj a szemrem. Azt szeretném kérdezni, hogy egy ilyen vizsgálattal egyértelműen kizárható az, hogy a látásromlás az agy rosszindulatú elváltozása miatt történt? (Mert egyébként 7 hónapja volt koponya MR vizsgálatom, ami negatív volt) . Viszont most eléggé megijedtem mi okozhatja ezt. Köszönöm szépen a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza látásromlás, szemészeti vizsgálatok, szemnyomás mérés témában

Kedves Uram!

A szemnyomásmérésnek számos fajtája van. Az Ön által említett formát "non-kontakt" módnak hívjuk, amikor nem szükséges "hozzáérni" semmilyen eszközzel a szemhez. Ez a fajta mérési mód nem tartozik a legpontosabbak közé, de általánosságban véve elfogadható módja annak, hogy kiszűrjük valakinek mennyire magas a szemnyomása. Ez a mérési módszer egyáltalán nem zár ki semmilyen szemészeti betegséget, valamint az agy rosszindulatú betegségeit sem. Ez egy nagyon gyakran használt szemészeti vizsgáló módszer, mely csupán kiegészíti a szemészeti vizsgálatot. A látásromlás kizárásához egy teljes (keratorefraktometria, látóélesség ellenőrzés, réslámpás vizsgálat, szemfenékvizsgálat), esetleg egyéb speciális (OCT, UH, látótér, stb.) vizsgálatok szükségesek.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. március 10., 17:18; Megválaszolva: 2021. március 10., 22:05
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek