Csigamászás degeneráció

Kedves Doktor Úr! Pár éve volt PRK-s látásjavító műtétem, ahol megállapították, hogy az egyik szememen V-VII ó-ig csigamászás degeneráció látható, egyebekben ép. Azóta nem vizsgálták a szemfenekem. Egy ilyen elváltozással lehet természetesen szülni, vagy már indokolttá teheti a császármetszést? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Cserháti Zoltán válasza retina témában

Kedves Hölgyem!

A csigamászásszerű degeneráció nem túl ritka elváltozás a retina (ideghártya) széli részén, annak pigmentzavarát jelenti. Nagyon ritkán okoz súlyosabb problémát. Érdemes időközönként szemészeti vizsgálatra járnia, már csak a PRK műtét miatt is.

Úgy gondolom, hogy lehet természetes úton szülni ebben az esetben.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. október 20., 18:37; Megválaszolva: 2016. október 20., 22:53
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenék ödémája
Tisztelt Doktorúr! Hétvége óta tapasztalom a következő jelenséget a bal szememben, ami egy vízszerű hullámzó látást eredményez a látómezőm...
Utazás retinamütét után
T.Doktor Nö/Úr! Szabad-e retinaleválás és azt követö szemmütét után 2 évvel repülögéppel utazni? Köszönöm a válaszukat! László és...
Retina műtét
Tisztelt Doktor Út! Tegnap két hónapon belül a harmadik műtétre került sor a retinaleválással kapcsolatban. Azt tapasztalom most mintha a...
Mit tehetek hogy megszűnjönek a...
Tisztelt Prof. Cserháti Zoltán, egy olyan kérdéssel keresem, ami a szemészet és a neurológia határmezsgyéje talán, de ezt csak az én laikus...
Lyukas retina
milyen eredménnyel műthető alyukas retina ebben a korban? mik a kizáró tényezők?