Zöldhályog

Üdvözlöm! A problémám az lenne,hogy este a neon színű utcai lámpák körül szivárvány színű karikákat látok. Ezt is csak akkor ha közelebb megyek hozzájuk( sárgák körül nem látok) illetve bizonyos fényviszonyoknál mindkét szemem sarkába ha oldalra nézek ilyen arany szinű homályos foltot ami megnagyobbodik ha nagyobbra nyitom a szemem. Ezt is csak este látom és akkor ha felettem egy lámpa van. Ezektől a tünetektől megijedtem és elmentem a szemészetre mivel édesanyám ball szemén zöldhályog van ami miatt sajnos megvakult és azt hittem hogy örököltem. A szemészeten kitágították a pupillám ott nem találtak elváltozást illetve csináltak látótérvizsgálatot meg oct. Az oct eredményem ép rnfl mko. Ép ONH,viszont a GCC pici érzékenysegcsökkenést találtak. Ez az eredmény piros színű is lett. Emiatt behívtak egy egész napos szemnyomás mérésre ami teljesen jó lett. 13/13 12/12 11/10 a látótér vizsgálat 30 ill 60 fokon nem mutatott eltérést. Azt a választ kaptam hogy most nem igazolodott a zöldhályog de fél évente jàrnom kell szűrésre a családi öröklődés miatt és azt ők sem értették hogy mitől látok szivárvány karikàkat meg a szemem sarkában azt a fix fényes homályt. Ön szerint mi okozza a tüneteim? Illetve megfordult a fejemben hogy lehet hogy látotérkieses lenne az a homály csak annyira a szélén van hogy a gép nem vette észre? Illetve hogy ez a GCC lehet hogy nekem alapjáraton kevesebb vagy ez az érték még nőhet, javulhat? Még annyi hogy agyi Mr is készült ami szintén negativ lett. Nagyon megvagyok rémülve! Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza a látótér vizsgálat, oct, zöldhályog gyanú témában

Kedves Uram! A kollégák nagyon helyesen tették azt, hogy ilyen esetben (zöldhályog gyanú) szemnyomásgörbét vettek fel, hiszen ez mutatja meg pontosan a napszaki ingadozást. Azt gondolom, hogy ha szemfenékvizsgálat, látótér vizsgálat során nem találtak jelentős eltérést, akkor elégséges az observáció, kb. fél évente kontroll. (Hiszen azért a GCC - macularis belső retina vastagság eltérést mutatott. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha zöldhályog betegség áll fenn éz OCT vizsgálat során eltérés látható a GCC értékben, de az RNFL - peripapilláris idegrostréteg értékekben nem, akkor vagy műtermék látható a képen, vagy más szembetegség álla a háttérben.) Ilyen formában nem tudom megmondani, hogy a panaszokat mi okozza, de a látótérkiesések jelentős százaléka kimutatható a látótér vizsgálat során. A családi anamnézis miatt én is javaslom a rendszeres kontrollt, lehetőleg ugyanazon a helyen az eredmények miatt. Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. november 28., 19:38; Megválaszolva: 2020. december 05., 10:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?
Van okom ettől tartani?