• Látótér vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A mai napon látótér vizsgálaton vettem részt,zöldhályog gyanú miatt. Segítséget szeretnék kérni a lelet kiértékelésében, mert egyelőre nem kaptam semmilyen információt a mért értékek jelentéséről. Az értékek a következők, egyik szem: MS(dB) 20,7;MD (<2,0 dB): 6,1;sLV (<2,5 dB):1,8 Másik szem: MS (dB) 21,2; MD (<2,0 dB) 5,7; sLV (<2,5 dB) 2,0 A kérdésem a következő lenne: A mért értékek mennyire utalnak zöldhályogra? Mennyire mozognak normál tartományban? Szerettem volna csatolni a vizsgálati lapot, de nem engedte feltölteni. Köszönöm a segítséget! Tisztelettel, H. Erika

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a látótér vizsgálat, zöldhályog gyanú témában

        Kedves Hölgyem! Engedje meg, hogy egy, a szemészek körében ismert mondással kezdjem: "Egy látótér, nem látótér." Vagyis, egyetlen látótér vizsgálat eredményéből messzemenő következtetéseket nem lehet leszűrni, főleg akkor, ha ez volt az első alkalom. (pl. meg kell tanulni a vizsgálatot a betegnek, szemészeti műtét előtt vagy után történt a vizsgálat, stb.) Az Ön által leírt értékek a látótér vizsgálat globális indexei. Ezek közül a legfontosabb az MD (mean defect, átlagos érzékenységcsökkenés), ami a korcsoport átlagtól való átlagos eltérést jelenti. (az Ön esetében annál rosszabb, minél pozitívabb az eredmény - amennyiben Octopus készülékkel készült a vizsgálat). Az ép látótér MD értéke 0 körüli. Az MS az egész látótér átlagos érzékenységét jelenti, míg az sLV a teljes vizsgálat tesztpontjainak szenzitivitás-eltérésének változását jelenti. (Nem gondolom, hogy ezt bővebben kifejteném, hiszen ennek értékelése - mint mondtam korábban nem lehetséges ebben a formában. Kérem, kérje meg kezelőorvosát, hogy magyarázza el ezen értékek jelentését.) Ezen eredmények mellett a látótér vizsgálat során készült nyomtatványon vannak fontosabb értékek is, ezekkel (és a további vizsgálatokkal együtt) javasolt kiértékelni az eredményt. Nagyon fontos, hogy amennyiben felmerül zöldhályog betegség, akkor a további (szemfenékvizsgálat során a látóidegfő károsodás, a csarnokzug megítélése, napi szemnyomásgörbe, stb.) szükséges kivizsgálásokat végezzék el. Üdvözlettel,


        Kérdés: 2020. november 03., 22:13; Megválaszolva: 2020. november 09., 15:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A mai napon látótér vizsgálaton vettem részt,zöldhályog gyanú miatt. Segítséget szeretnék kérni a lelet kiértékelésében, mert egyelőre nem kaptam semmilyen információt a mért értékek jelentéséről. Az...
        Üdvözlöm! Az lenne a kèrdèsem hogy most voltam szemèszeti vizsgàlaton ahol kitàgitott pupillàval csinàltak vizsgàlatokat. A papirra az van írva hogy èp papilla, èp makula, èp perifèria. Oct: GCC 85/83 Az lenne a kèrdèsem hogy ez az oct...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Az urológus is csak ember
        Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
        Hüvelyfolyás és terhesség
        Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
        A dohányfüstbe ment terv
        Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.