• Üvegtesi levállás, mire számíthatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! Szűrkehályoggal műtöttek 14éves koromban. Kb. fél éve kezdődött hogy a jobb szememen úszó homályok megejelentek, ami már annyira nem zavar, viszont vam egy másik jelenség, fénynél általában odakint, ha egyik helyről átnézek máshova, fókusz váltásnál fehér vagy világos fátyol átvillan a szememen, de folyamatosan mindig. Ezek a tünetek csak a jobb szememen jelentkeznek, voltam ultrahangon, igazából semmit nem mondtak, csak annyit hogy nem igényel beavatkozást. Kérdeztem hogy mire számíthatok rosszabbodhat e? Annyit mondott az doktornő, hogy ő azt nem tudja ha a fejemre esik egy tégla biztos rosszabb lesz.. :) Sportos életmódot élek heti 2szer csinálok súlyzós edzést olyankor vagy utánna nem veszem észre hogy befolyásolná vagy hatással lenne rá, látásom nem romlott. Érdeklődni szeretnék, hogy mire számíthatok a későbbiekben? Esetleg milyen kockázatokra, ha jól tudom ez a villanás olyasmi, hogy az üvegtest ránt vagy ingerli a retinát? Ez elmúlhat valamikor? Retina levállástól tarthatok? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a úszkáló homály, határhártya leválás, látászavar témában

        Kedves Uram! Kedves Uram! Abban az esetben ha az üvegtestben (a szemgolyót kitöltő anyag) ún. úszkáló homályok vannak, akkor az Ön által leírt jelenség gyakori. A "fátyol" arra utalhat, hogy az üvegtesti határhártya esetleg levált, részben vagy teljesen. A kolléga azt jól mondta, hogy ilyen esetben - ha nem lát valamilyen kóros kapcsolatotot - akkor nincs szükség szemészeti beavatkozásra. (Ilyenkor azért egy pupillatágításos szemfenékvizsgálat és hármastükör vizsgálat is javasolt lehet.) A kérdésére, hogy rosszabbodhat azt gondolom, hogy inkább az alarmírozó tünetekről érdemes beszélni. Amennyiben a látásélességében jelentős romlás következik be, vagy a látóterében valami "sötét" foltot/területet lát, esetleg a korábbi panaszok rosszabbodnak, gyakoribbak érdemes azonnal szemészeti vizsgálatra elmenni. A probléma, hogy a határhártya vongálhatja a retinát, esetleg retinaszakadást, -leválást okozhat. Azt gondolom, hogy az elkövetkező hónapokban javasolt fizikai kímélet, ha sportol, akkor kissé "pihenősebbre" vegye az egészet. Remélem segítettem!


        Kérdés: 2019. november 08., 19:07; Megválaszolva: 2019. november 19., 16:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot kívánok!.40 éves nő vagyok. Pár éve makula degenerációt diagnosztizáltak mindkét szememen. Vitelliform laeziónak tartják. Munkahelyemen új munkakört, irodai munkát kaptam, délutánra a szemem nagyon kifárad szúródik. Ronthat-e a...
        Kedves Doktorúr! Tegnap éjszaka amikor leoltottam a lámpát lefekvés után, észrevettem, hogy félhomályban (valamennyi fény még szűrődött be kintről) a bal szemem elött mintha valamilyen szürke fátyol lenne és homályosan látok. Amikor...