• Ideghártya leválás, vagy más szembetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 2017 év végén sportbaleset ért, a jobb szememet nagy erővel eltalálta egy futball labda. Erősen rövidlátó vagyok (kb -8 dioptria), LASIK kezelésen estem át még 2000-ben. A baleset másnapjától úszó homály tünet jelentkezett, valamint sötétben a szem jobb szélén "villámlátás" is kialakult. Szemorvosi vizsgálaton úgynevezett 3-as lencse vizsgálat történt, pupillatágítás után. Az orvos megállapította, hogy a retinán bevérzések találhatók, és emiatt heti kontrollra rendelt vissza. Pár hét után kijelentette, hogy nem tud velem a továbbiakban foglalkozni, az úszó homály már mindörökre megmarad. A retina bevérzések felszívódnak majd egyszer, addig is ne sportoljak stb. Most (2018. év vége óta) a "villámlátást" újra tapasztalom, az úszó homály mellet tompalátás, és a szemgolyót részben eltakaró homály alakult ki. Szerettem volna újabb 3-as lencse vizsgálaton megvizsgáltatni magam, de a szakrendelésre nem lehet bejutni az orvoshiány miatt, előjegyzés sincsen (Markhót F. kórház Eger). Nem szeretném, ha valami végleges és visszafordíthatatlan romlás következne be a szememmel kapcsolatban. Ezért kérdezném, hogy a fenti tünetek egy romló állapotot tükröznek-e? A környéken a fenti vizsgálatot sehol sem lehet elérni, magánrendelésen sem. Van-e esetleg más típusú vizsgálat ami megállapíthatja, hogy mi történhetett az utóbbi időben a szememben? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: P. János

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a trauma, üvegtesti vérzés, retina szakadás témában

        Kedves Uram! A kollégám - helyesen - egy tompa sérülést követően, valamint a "villámlátás" miatt megnézte, hogy a retinán, főleg a periférián van-e szakadás, leválás. Ilyen traumát követően a bevérzések sajnos gyakran kialakulnak. Néhány dolgot azért meg kell említeni. Amennyiben az üvegtestben alakult ki vérzés, az általában hetek/hónapok alatt felszívódik, azonban fontos megtalálni az utánpótlást, vagyis hogy honnan vérzik. Ezt sok esetben nagyon nehéz megtalálni. Amennyiben a hátsó üvegtesti határhártya is levált, akkor azt is fontos megnézni, hogy ez részleges-e vagy teljes. Ha részleges, az kicsit veszélyesebb, mivel egy ponton tapadhat a retinához, azt húzhatja, kiszakíthatja. Az "úszkáló homály" utalhat arra, hogy a kavargó vérzést látja, ill. arra is, hogy az üvegtestben már nincs vérzés, azonban kialakultak ezek az úszkáló homályok, amelyek ártalmatlanok. (Ezt innen nem tudom megállapítani.) Abban sem tudok segíteni, hogy a lakhelyén nincs ilyen vizsgálat, de a közelben (pl. Debrecen, Miskolc) biztosan van olyan szakember, aki tudná Önt kontrollálni. A hármastükör (gonioscopia) vizsgálat mellett egy UH vizsgálat is alkalmas lehet a kontrollálásra, azonban a szakadás megtalálására nem. Írta a tompalátást, azonban nem írta, hogy milyen a látólessége, a szemészeti ambuláns lapokon a "V" vagy "Visus"-ként van jelölve. Igen, ilyen esetekben kímélő életmód javasolt. Remélem segítettem! Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 20., 23:56; Megválaszolva: 2019. január 21., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: