Ideghártya leválás, vagy más szembetegség?

Tisztelt Doktor úr! 2017 év végén sportbaleset ért, a jobb szememet nagy erővel eltalálta egy futball labda. Erősen rövidlátó vagyok (kb -8 dioptria) , LASIK kezelésen estem át még 2000-ben. A baleset másnapjától úszó homály tünet jelentkezett, valamint sötétben a szem jobb szélén "villámlátás" is kialakult. Szemorvosi vizsgálaton úgynevezett 3-as lencse vizsgálat történt, pupillatágítás után. Az orvos megállapította, hogy a retinán bevérzések találhatók, és emiatt heti kontrollra rendelt vissza. Pár hét után kijelentette, hogy nem tud velem a továbbiakban foglalkozni, az úszó homály már mindörökre megmarad. A retina bevérzések felszívódnak majd egyszer, addig is ne sportoljak stb. Most (2018. év vége óta) a "villámlátást" újra tapasztalom, az úszó homály mellet tompalátás, és a szemgolyót részben eltakaró homály alakult ki. Szerettem volna újabb 3-as lencse vizsgálaton megvizsgáltatni magam, de a szakrendelésre nem lehet bejutni az orvoshiány miatt, előjegyzés sincsen (Markhót F. kórház Eger) . Nem szeretném, ha valami végleges és visszafordíthatatlan romlás következne be a szememmel kapcsolatban. Ezért kérdezném, hogy a fenti tünetek egy romló állapotot tükröznek-e? A környéken a fenti vizsgálatot sehol sem lehet elérni, magánrendelésen sem. Van-e esetleg más típusú vizsgálat ami megállapíthatja, hogy mi történhetett az utóbbi időben a szememben? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: P. János

Dr. Cserháti Zoltán válasza trauma témában

Kedves Uram!

A kollégám - helyesen - egy tompa sérülést követően, valamint a "villámlátás" miatt megnézte, hogy a retinán, főleg a periférián van-e szakadás, leválás. Ilyen traumát követően a bevérzések sajnos gyakran kialakulnak. Néhány dolgot azért meg kell említeni. Amennyiben az üvegtestben alakult ki vérzés, az általában hetek/hónapok alatt felszívódik, azonban fontos megtalálni az utánpótlást, vagyis hogy honnan vérzik. Ezt sok esetben nagyon nehéz megtalálni.

Amennyiben a hátsó üvegtesti határhártya is levált, akkor azt is fontos megnézni, hogy ez részleges-e vagy teljes. Ha részleges, az kicsit veszélyesebb, mivel egy ponton tapadhat a retinához, azt húzhatja, kiszakíthatja.

Az "úszkáló homály" utalhat arra, hogy a kavargó vérzést látja, ill. arra is, hogy az üvegtestben már nincs vérzés, azonban kialakultak ezek az úszkáló homályok, amelyek ártalmatlanok. (Ezt innen nem tudom megállapítani.)

Abban sem tudok segíteni, hogy a lakhelyén nincs ilyen vizsgálat, de a közelben (pl. Debrecen, Miskolc) biztosan van olyan szakember, aki tudná Önt kontrollálni. A hármastükör (gonioscopia) vizsgálat mellett egy UH vizsgálat is alkalmas lehet a kontrollálásra, azonban a szakadás megtalálására nem. Írta a tompalátást, azonban nem írta, hogy milyen a látólessége, a szemészeti ambuláns lapokon a "V" vagy "Visus"-ként van jelölve.

Igen, ilyen esetekben kímélő életmód javasolt.

Remélem segítettem!

Üdvözlettel,

Kérdés: 2019. január 20., 23:56; Megválaszolva: 2019. január 21., 09:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemüveg probléma
Tisztelt Doktorúr! Szemüveg készítési problámám van. Voltam szemészeten, az ambuláns lapot mellékelem. Egy neves optikában készítettek nekem...
Zöldhályog
Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom...
Jegárpa műtét után
Üdvözlöm Doktor Úr. Februárban a szemem nagyon bedagadt majd egy nagy dudor alakult ki a szemhéjamon. Külföldön élek, két orvos is annyit...
Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb mint a bal de nem mindig. Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon...
Folt a látótérben
Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje vannak már problémák a szememmel. Enyhe anisocoria, valószínűsíthetően egy latoideg sérülés miatt. Voltam már...