Lehet hogy szociopata pszichopata lennék?

Tiszelt Dr.Nő! Az lenne a kérdésem hogy lehetséges-e hogy pszichopata lettem / vagyok ? Kiskoromba a szülői bántalmazás is ért ,és nem igazán lett figyelve rám , én úgy érzem hogy el lettem nyomva. 19 éves koromba meghalt édesanyám daganatos betegségben, így egyedül maradtam , a családom többi tagjára nem számithattam. Azóta felsőoktatásban veszek részt és van rendes munkahelyem is. Viszont az utóbbi években egyáltalán nem érzek bűntudatot ha valakit megbántok(észre se veszem ) és hajlamos vagyok “átlépni “ másokon ha ebből előnyöm származik. Nem tudok kötődni már emberekhez és szeretni se. Ezeket nem olyan rég vettem észre magamon és így vissza gondolva sok midnen valóban olyan furcsa. Pl tudom hogy -ha valaki éppen azt mesélni nekem hogy meghalt valakije - akkor éreznem kéne “együttérzest “ de semmit nem érzek. (Még akkor se ha közeli ismerős /rokon). Másrészt valóban antiszociálisnak érzem magam nem igazán járok szórakozni (főleg most ), meg amúgy se...Idegesít a sok buta ember akik alkoholizálnak és az a “menő” hogy leisszák magukat és élik a hétköznapi életüket..én sokszor el unom magam ha ugyanazt kell csinálni és semmi kihívás nincs az életben, vagy egy adott helyzetben. Párszor megkaptam már azt is hogy karrierista vagyok és semmi más nem érdekel csak az anyagai javak és a siker(másokat kihasználva)...Bele gondolva sokszor valóban csak önös érdekeim vannak és sajnos (vagy nem sajnos ), hazudni is jól tudok bár nem szokásom. Igazából azt is megfigyeltem mintha tudnák az emberek agyába “olvasni”. Sokszor tudom hogy egy adott személy egy adott helyzetben hogy fog viselkedni mert a “hiányzó” empátiát így próbálom “pótolni “ hogy megfigyelem őket és azt követni hogy “mikor mi illik “.Azt nem mondanám hogy rosszindulatú vagyok ,de simán tudok döntéseket hozni érzelem nélkül..(és nem érdekel hogy evvel valakit megbántok, bár racionalistának tartom magam ). Ezért többen mondták rám hogy rideg és kimért lettem vagy azt hogy nárcisztikus.(azért 1-1 ritka esetben képes vagyok kötődni vagy szeretni is de ehhez az egy kezemen lévő ujjak száma is sok, hogy mennyi ilyen eset volt ).Gyerekkoromban ért egy homlok sérülés is aminek a helye a mai napig látszik a helye ,el is ájultan az ütés hatására. Mível az egészség tudomány területén dolgozok(biológia), tanultam hogy a prefrontális kéreg sérülése is hozzájárulhat a személyiségzavar hoz. Csináltatam 5HT és Dopamin vizsgálatot aminek az eredménye : 5HT: 7,53 ng/ml(azt olvastam hogy ez nagyon kevés ami az empátia és az agresszióhoz vezet ). A DA: nagyobb mint 50 ng/l (erről meg azt olvastam hogy sok, de nyilván nem vagyok orvos ). Ezek a problémák amúgy ott tűntek fel hogy sokszor ugyanazokba a hibákba estem bele amit egy idő után megelégelték és elkezdtem utána járni hogy miért lehet. Kérdésem hogy észre veheti e valaki magán hogy pszichopata vagy esetleg nárcisztikus szociopata? Válaszát előrre is köszönöm!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza trauma témában

Tisztelt Kérdező,

Elsőként azt a tapasztalatomat szeretném megosztani Önnel, hogy egy pszichopata / antiszociális személyiségzavar diagnózist alkalmazzuk/ jellemzően nem ír egy ilyen levelet, mert tényleg nem érdekli, hogy milyen hatással van a környezetére, hogyan értékelik őt. A kötődés zavara gyermekkori traumák, elhanyagolás hatására létrejöhet. Frontális lebeny sérülés is okozhat személyiségváltozást. Az előbbit pszichoterápiás kezelés keretén belül, utóbbit neuropszichológiai vizsgálattal lehet igazolni, vagy cáfolni.

Üdvözlettel,

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. június 07., 10:47 ;Megválaszolva: 2021. június 07., 10:47
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Frontin, xanax
Üdvözlöm. Körülbelül 1 hónapja nagy trauma ért, ezért a háziorvost kikerülve azt utcáról szereztem be 0.5-s XANAXOT és 1mg-os Frontint. Az...
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...