Kötőhártya-gyulladás

Tisztelt doktor úr! Körülbelül egy hete bevörösödött a bal szemem, a fehér része teljes egészében vörös, illetve a szemhéjam belseje is. Emellett dagadt a szemhéjam. Előbb háziorvoshoz mentem, aki azt mondta, kötőhártya-gyulladás és szemcseppet és antibiotikumot írt, majd azt tanácsolta, ha nem múlik, keressek fel szemorvost. Másnap elmentem a körzeti szemészetre, ahol a szemorvos műszerrel is megvizsgálta. Azt mondta, hogy vírusos kötőhártya-gyulladás, a szaru ép (ezt a leletre is írta). Azt is mondta, hogy allergiás reakciót is lát, vagy a szemcseppre vagy a kamillás borogatásra vagyok allergiás. Másféle szemcseppet kaptam (Vigamox), illetve kenőcsöt is (Alcon). Illetve azt tanácsolta, hogy a borogatást hagyjam abba és igyak kalcium pezsgőtablettát is. A pezsgőtabletta után valóban estére lement a duzzanat, viszont eléggé be van vizenyősödve, egész nap könny-szerű átlátszó váladék szivárog belőle (emiatt homályosan látok), illetve a szemem felszínén vízhólyag-szerű duzzanatot látok. Alvás közben néha ráébredek, hogy össze van tapadva a szemem, olyankor kicsit megnyitom és ilyen vizes folyadék folyik belőle. Reggelre pedig mindig újra bedagad. Néhány nap múlva a jobb szemem is bevörösödött, de az még nem néz ki még olyan rosszul, mint a bal. Pénteken újra elmentem a szemészhez, aki lényegében nem mondott mást, mint addig, de kaptam még Opatanol szemcseppet is. Elmondta, hogy 8-10 nap is lehet a gyógyulás. Sajnos egy hete ilyen már és eddig még nem látom gyógyulás jeleit. A fülem mellett apró duzzanatot tapintok, mióta be van gyuladva., Amikor a jobb oldali is begyulladt, annál is nőtt ilyen duzzanat. Ez lehet a nyirokcsomó?, Ami nyugtalanít, hogy a vizeletnél csípős érzést is érzek, bár nincs gyakoribb vizelési ingerem. A szemorvos szerint az más ferőzés lehet és nincs összefüggése a kötőhártyával, bár én az interneten már nemi betegséget is olvastam erről.. Ma délután már picit vérzett is a bal szemem, nekem úgy tűnik, az egyik hólyag lyukadhatott ki. Ez ön szerint is kötőhártya-gyulladás?

Dr. Cserháti Zoltán válasza allergiás kötőhártya gyulladás témában

Tisztelt Uram! A leírt tünetek megfelelnek a vírusos kötőhártya gyulladásnak, és jó hír, hogy a szaruhártyája ép. Az allergiás kötőhártya gyulladás gyakran hasonlíthat a vírusos eredetűre, nehéz megkülönböztetni őket. A leírás alapján arra gondolok, hogy Önnél valamilyen vegyes eredetű gyulladás állhat a panaszok hátterében. A kapott szemcseppek (Vigamox, Opatanol) valóban hatékony cseppek, egyetértek kollégámmal. Az is igaz, hogy ezen cseppeknek min. 5-7 nap szükséges, míg kifejtik hatásukat. A bő váladék, a másik szem gyulladása azt jelzi, hogy komolyabb gyulladás áll a háttérben, esetleg más típusú gyulladáscsökkentő cseppel is próbálkozhatnak. Ebben kérje szemész szakorvos segítségét. Javaslom műkönny használatát, talán enyhíti az esetleges fájdalmat is. Amennyiben a fül melletti kis csomó zavarja és mérete alapján is úgy ítéli meg, kérem mutassa meg háziorvosának. A húgyúti fertőzés valóban nem áll összefüggésben a szem különböző eredetű gyulladásaival, azonban ez is jelzi, hogy szervezetében gyulladás zajlik. A kis vízhólyag-szerű duzzanatok (chemosis) egészséges emberekben is előfordulnak, általában veszélytelenek. A bal szem vérzése már aggasztóbb, mivel nem tudni, hogy mi miatt lyukadhatott ki, kérem, hogy ezt is mutassa meg egy szemészeti szakrendelésen. Tisztelettel,

Megválaszolva: 2016. április 27.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Allergiás kötőhártya
Üdvözlöm! Másik városban rendelő allergológusom napok óta nem érem el... Parlagfű allergiámra "Spersallerg" szemcseppet írt fel, aminek használati...
Szemgyulladás
Kedves Doktor úr/Doktornő! Egyik reggelre a bal szemem nagyon csúnyán bedagadt (szemhéjam és a szemem alatt is) . Korábban már előfordult ilyen, akkor...
Aggasztó furcsaság
Üdvözlöm lenne néhány kérdésem 1,Pár napja felfedeztem egyik szememben belóg az orrhegyem a látótérbe normális jelenség vagy valamilyen problémát jelent...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel