Rohamos szemromlás, miért nem lehet műteni?

Tisztelt Doktornő, A férjem most volt teljes szemvizsgálaton, mivel a látása mostanában rohamosan romlik. Közelre visel szemüveget és három évvel ezelőtt a szemorvos felírt neki távolra is: jobb szem +0, 25, cyl +0, 50 90°, bal szem +0, 25, cyl +0, 50 70°. Akkor a szemorvos antigmatizmust állapított meg és 2003-tól hipertóniával is kezelik. A mostani szemvizsgálatot másik doktornő csinálta, és az eredmények enyhén szólva eltérőek, távolra: jobb szem +1, 00, cyl -0, 50 170°, bal szem +0, 75, cyl -0, 50 170°, közelre: jobb szem +2, 75, cyl -0, 50 170°, bal szem +2, 5, cyl -0, 50 170°. A pupillatávolság nem is volt feltüntetve, mikor a férjem felhívta a doktornőt, ő azt válaszolta, hogy nem mondta neki a férjem hogy az is kell és az amúgy sem olyan fontos adat. Mivel két szemüvegre van szüksége, gondolkodtunk, hogy csináltatunk inkább multifokális szemüveget, édesanyámnak nagyon jó tapasztalata van vele. A doktornő erről lebeszélte őt, állítólag még nem fontos, hordjon inkább két különböző szemüveget. Továbbá a férjem rákérdezett a lézeres szemműtétre, arról is lebeszélte őt. Most nem tudom, egyáltalán megcsináltassuk-e a két szemüveget, nekem gyanúsak az értékek, főleg a tengely értékek… Továbbá azt hiszem mégis praktikusabb megoldás lenne egy multifokális szemüveg, mint állandóan cserélgetni a kettőt. Érdemesebb lenne elmenni egy másik szemorvoshoz vagy optikushoz vagy bízzunk meg a doktornőben? És miért nem ajánlott a lézeres szemműtét ilyenkor, meg kell várni amíg még jobban romlik a szem állapota? Előre is köszönöm válaszát

WEBBeteg szakértő válasza szemüveg témában

Tisztelt kérdező! A kérdés végéről kezdeném. A lézeres műtét során általában egy adott távolságra tudják "sasszemmé" változtatni a szemet. Vannak ugyan újabb lézeres eljárások, amikor a közeli korrekciót is próbálják a szaruhártyába "csiszolni", de ezekkel még nem akkora a tapasztalat. Tehát a hagyományos eljárás során távolra tökéletes lesz a látása, közelre viszont hordani kell az olvasó szemüveget. Szerencsére az Úrnak nagyon minimális a dioptria igénye távolra, amit nem is biztos, hogy vállalnak lézeres korrekcióval. (De egy kérdést, alapvizsgálatot esetleg megérhet.)

A két esetben meghatározott távoli korrekció majdnem azonos. Az első esetben "+"-os értékben adták meg a cylindert, míg a másodikban "-"-os értékben. Átszámításkor a cylinder abszolút értékével kell módosítani az alapot, és a cylinder fokát 90 fokkal módosítani kell. A második mérési sorozatot átszámítva jobb: +0, 5D cyl +0, 5D ax 80f, bal: +0, 25D, cyl+0, 5D ax 80f. (Közel azonos az első méréssel.)

A progresszív szemüveg készíttetésével kapcsolatban, véleményem szerint a férjének érdemes lenne megpróbálni.

Szerencsére, fiatal, tehát könnyebb a viselés megtanulása az agy számára, illetve kisebb még a távoli és a közeli közötti dioptria különbség. (Még egy apró személyes vélemény, hogy első progresszív szemüvegként még nem adnám rögtön rá a lencsére a cylindert, mert nélküle kényelmesebb lesz.) Kb. 2-3 év múlva számítani kell a természetes folyamat részeként, hogy emelni kell a közeli dioptriát és ekkor már, ha megszokta a multifocalis szemüveget lehet a cylinderrel finomítani.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2013. január 02., 18:39 ;Megválaszolva: 2013. január 05., 20:24
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg nem...
Karcos szemüveg
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...