Szemészet/Tisztelt Papp Júlia DrNő- Előre is köszönöm!

Kb.1 éve van mindkét szememen visszatérő-szinte folyamatosan kötőhártyagyulladás(Floxalt, tobrex-Strepsyls-szemkenőcsöket írtak fel de nem javult. A következő problémáim vannak: már évtizedek óta vannak arcüreg-fogproblémáim, már 2x-2003, és 05-ben- műtöttek altatásban, gennyel, polippal, csontdarabokkal (fog? gyökér? ) volt tele az arcüreg, szinte az összes fog az arcüregbe ér, közel a szemhez: nem vagyok vérzékeny, de helyileg nagyon vérzik, mindkétszer alig tudták elállítania kórházban a vérzést-így fogászaton nem is húznak fogat, ha kell műtét alatt húzzák ki. Az eddigi műtéteim után a megmaradt fogakból néhány 1-2 év múlva újra, begyulladt, fogínygyulladás, foggóc, gennyesedés alakult ki. A fogászok mindig azt mondták, hogy jók a fogak, csak az arcüregtől gyulladnak be a fogaim, a gégész meg azt mondta, hogy semmi gond az arcüregemmel a fogaim miatt gyullad be az arcüregem.Így mindig csak 1-2 fogat húzott ki a szájsebész (mert a röntgenen nem talált gennygócot, cisztát) , de nekem így állandósultak a fájdalmaim-gyulladások: az egész fejem fájt az utóbbi 8-10 évben, felváltva a fogaim, állkapcsom, nyirokcsomók, fejem, arc-homloküreg. Az utóbbi 1 évben fájnak a fogaim, a füleim is, az arcüreg, és a homloküreg is, és az állkapcsom és az áll alatti nyirokcsomók begyulladnak (monoklonális gammopáthiám, és súlyos csontritkulásom van, ami állítólag a 15 éve szedett protonpumpa-gátlók mellékhatása is lehet) .Lelet: mérsékelt nyálkahártya megvastagodás a sinus maxillarisok, az ethmodalis sejtek és sinus frontalis területén, Krónikus gyulladásos folyamat a maxilla processus alveolarisában, magasra nyúló foggyökér környezetében, bal o.sin.max.irreguláris csontszerk.csonton belül ödémás vonalak, csontfregmentum) /CT jav.) 1. A leírt elváltozások fenntarthatják-e mindkét szem kötőhártya-gyulladását, tartósan? Érdemes még szamkenőcsöket használnom? Milyen lehetőségek vannak, hogy meggyógyuljon a szemem? Ha kaphatnék 1 elérhetőséget amire feltölthetném a teljes leletet, mert ez a rendszer nem engedi fel az MR leletem.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza kötőhártya gyulladás témában

Tisztelt kérdező! Nagyon fontos lenne tisztázni, hogy valóban visszatérő kötőhártya gyulladás áll-e a háttérben. Ismételt szemészeti műszeres szakorvosi vizsgálatra lehet szükség, ha fellángolnak a tünetek.

Az alapbetegségnek és a szedett gyógyszereknek is lehet szemszárazságot okozó mellékhatásuk, melyek miatt fokozottan érzékeny, irritált a szem. Ha nem megfelelő a kötőhártya védelme, akkor hamar kialakulnak a gyulladások, fertőzések - amikre antibiotikum szükséges. Meg kellene próbálni a műkönny készítményekkel a szem felszínének a védelmét biztosítani. Ha érzékelhetőek a gyulladás jelei nagyon hamar szakemberhez fordulni. (Esetleg kötőhártya váladékból tenyésztést végeztetni a pontos érzékenység megállapítására.)

Ugyanakkor az említett betegségek állhatnak gyulladásos gócként a szemészeti gyulladás hátterében. Ilyenkor a mélyebb részek. szivárvány hártya, ínhártya stb. gyulladása is kialkulhat. Ezeket szintén műszeres vizsgálattal lehet feltárni.

A szem környékének gyulladás, oedemája miatt előfordulhat, hogy a szem vénás rendszerének az elfolyása lassabbá válhat, pangás alakulhat ki. Emiatt vérbővebb, irritáltabb, pirosabb lehet a szem. Ebben az esetben is az alap probléma megoldása, kezelése nyújthat segítséget. Ultrahang vizsgálattal kellene ellenőrizni az ér áramlásokat, a vizenyőt.

Az irritált, piros szem hátterében akár a pajzsmirigy betegségei is állhatnak - így érdemes lenne a hormonszinteket ellenőriztetni.

Kérdés: 2012. október 14., 20:34; Megválaszolva: 2012. október 16., 20:48
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Fertozo-e?
Udv! 1 hete be van (mint kiderult) gyulladva a jobb szemem, hol enyhult a gyulladas, hol jobban elojott. Ma nagyon megdorzsoltem es eleg nagyra duzzadt...
Kötőhártya gyulladás lappangási...
Kedves doktornő! Kérdésem a következő lenne. A tünetek megjelenésétől kezdve kezelés mellett hány napig fertőz a kötőhártya gyulladásos...
Állandó kötőhártya gyulladás...
Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni kisfiamat érintő, rendszeresen visszatérő kötőhártya-gyulladással kapcsolatosan. Születésekor...
Vírusos kötőhártya gyulladás...
T.Doktor Úr/Nő! Az elmúlt év Augusztusában és Novemberében sikeres szürke hályog eltávolításom volt. Azóta már 2. alkalommal kapok vírusos...