Migrén vagy stroke lehet?

Jelenleg 22 éves vagyok, nő. Nem dohányzom, alkoholt ritkán fogyasztok és nem vagyok túlsúlyos. Körülbelül 2 éve kezdődött nálam, hogy változó időközönként (van amikor egy hónapban 2-szer is) elkezdődik a szemem vibrálása, zsibbad a karom és a szám. (Egyszer beszédzavar is fellépett, melynek során nem tudtam elmondani, amire gondolok.) Van amikor ez a jelenség a migrénes fejfájással párosul.) Amiként az irodalomban olvastam, ezek a tünetek a migrén aurának felelnek meg. Azoknál az embereknél, akiknek migrén aurája van gyakoribb, hogy stroke-ot kapjanak. A családomban- történetesen anyai ágon a nagymamámnak többször volt agyérgörcse. Voltam már a háziorvosomnál és panaszkodtam neki, de ő csak annyit mondott, hogy a tüneteim lelki eredetűek. Valószínű, hogy már volt stroke-om vagy ezek "csak" az előjelei? Mit tegyek ebben a helyzetben? Mit javasol nekem?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza migrén témában

Az migrén és az stroke két különböző dolog. Az aurával járó migrén tünetei fokozatosan alakulnak ki, és kb. 60 percig tartanak. Homályos látás, zsibbadás, beszédzavar lehetnek a tünetei.

A stroke (agyérgörcs) -ot megelőző állapot az ún. TIA (transitorikus ischemiás attack) , amely szintén jelentkezhet hasonló tünetek formájában, és neurológus vizsgálata dönti el, hogy melyik kórkép van a háttérben. A TIA tünetei hirtelen jelentkeznek, és gyakran perceken belül javulnak, de 24 órán belül mindenképp megszűnnek.

A stroke tünetei (a test féloldalának bénulása vagy gyengesége) 24 órán túl is fennállnak és sürgős kezelést igényelnek.

Az Ön esetében a korából adódóan a migrén sokkal valószínűbb, hiszen a stroke középkorú, idősebb embereknél gyakoribb, veszélyeztető tényezői a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírértékek, dohányzás.

Egyes tanulmányokban az aurával járó migrénes hölgyeknél a stroke gyakoribb kockázatát írták le, főleg ha dohányoznak (ön ezt helyesen nem teszi) , és ha fogamzásgátló tablettát szednek. Mindenképpen javasolnék Önnek egy ideggyógyászati vizsgálatot.

Üdvözlettel: Dr. Jóna Angelika

Kérdés: 2008. július 15., 11:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:31
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Labor TIA után
Kedves Doktornő! Pár hete férjemnél lezajlott egy TIA esemény (látászavar, beszédszavar, olvasási zavar, szövegértelmezési probléma...
Erek állapota fiatalon
ischaemias laesio
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem (cca 100 km) ...
Esetleges Orvosi mulasztás...
Stroke utáni állapot