Édesapámnak mik az általános kilátásai?

Tisztelt Doktornő! Édesapám 2018.02.25.-én mentővel került be a kórházba, rosszullét, epegörcs, hátfájás után. Az epegyulladást már karácsony előtt diagnosztizálták, műtétre nem került sor, az epeürülést megkönnyítő stant-et helyeztek fel az epevezetékbe, majd hazaengedték. A műtétet kórházi fertőzésveszély miatt kétszer elhalasztották. Legutóbb február 27.-én került volna sor a beavatkozásra, de ahogy leírtam, nem bírta ki, a sürgősségire vitték 25.-én. 26.-án éjjel megműtötték, hagyományos vágással, az epe tályogos volt. Felkerült a férfi osztályra, majd pár óra múlva hypoxia, tudatzavar lépett fel, le akarta tépni az infúziót, fulladt, oxigén maszkot kapott, majd du lekerült az intenzív osztályra. Pitvar fibrilláció lépett fel, a kisvérköri pangás miatt tüdővizenyőt kapott, majd lélegeztető gépre kerül még aznap, altatásban. 7 napig volt altatásban gépen, majd légcsőmetszést csináltak és 2 napja már önállóan veszi a levegőt. Antibiotikumokat kap, a CRP-je 50 körüli. Az szívét ultrahanggal is megnézték. Bal kamra elégtelenség, nagyon gyenge pumpafunkció. Noha nincs altatásban, teljesen passzív, a szemét nyitogatja, de ne kommunikál. A bőre 2 napja sápadtabbá vált. A tachycardias sinus idioventricular-ba ment át. Azt mondják infarctus kizárva. Szívkatéterezés nem volt. Láthatóan fogy, vélhetően neurotikusan sem ép. Kérdésem összességében a következő. Noha nem mondta ki egyetlen orvos és volt egyfajta hárítás, számomra a kórkép szeptikus sokkot jelent, egy komoly vérmérgezést egy legyengült idős emberen, kinek a műtéti terhelés és a fertőzés együtt túl sok volt. Továbbá érdekelne, hogy milyen állapotot mutat az idioventricular sinus? Mik a kilátások? Válaszát nagy tisztelettel köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a Műtét utáni állapot témában

Kedves Kérdező! Sajnálom, hogy Édesapja ilyen nehéz helyzetben van. A szeptikus sokk diagnózis nem biztos a fenti paraméterek alapján, lehet szívelégtelenség PLUSZ a epehólyag gyulladás és a műtét utáni állapot is okozhatja ezt az állapotot. Szeptikus sokk során a vérben keringő kórokozók illetve a következményes immunológiai reakciók okozák a bajt. Ez általában magasabb CRP-val jár. ( Ha persze volt magasabb, és már javult, akkor lehet, hogy mégis ez a helyzet.) Sajnos ebben a korban már nagyon kevés tartalék működési kapacitással rendelkeznek a belső szervek, így egy nagyobb betegség esetén könnyenn kialakulhat egy sokszeriv elégtelenség ( többek között máj-, vese-, szívelgtelenség). Ennek kezelése rendkívül nehéz, mert sokszor egymást rontó folyamatok vannak. Az idioventrikuláris ritmus egy szívizom működési zavara következtében kialakult normál szívritmustól eltérő állapot, általában nem a frekvencia probléma, hanem az, hogy súlyos baj következtében alakul ki. Jobbulást kívánok Édesapjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. március 10., 09:26; Megválaszolva: 2018. március 15., 08:10
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus