Szétnyílt hasizom

Üdvözlöm! Tegnap kaptam egy diagnózist, amivel nem tudok mit kezdeni. Köldök körüli hasi, tompa fájdalom, (inkább nyomásra fáj) kerestem fel gasztroenterológust, aki nem a gyomrom és tájékán talált hibát, hanem a hasfalban a köldök felett egy centivel. Sebészhez küldött aki azt írta lel, hogy "hasfali sérv, kizáródás vagy üszkösödés nélkül". És magyarázta, hogy nem bél türemkedett ki kicsit, hanem a két hasfal kicsit szétnyílt és cseplesz vagyis valami zsíros hártya türemkedett ki kb bab nagyságban a köldök felett. Nem szokott kizáródni, de jó lenne egyszer megműteni. 54 éves vékony, sportos, erős hasfalú nő vagyok, 23 éve szültem, akkor ezzel nem foglalkoztak, nem is volt tünet, nem is látszott akkor még. Kb. 10 éve vettem észre a mellékelt fotón lévő kis csomót a köldök felett, amire az orvosok akkor nem tudtak mit mondani. Figyeljem, ha nő szóljak. Nem nőtt, de most más panasz miatt el kellett mennem orvoshoz. Bár, lehet, hogy a hasi panaszt is ez okozza? (Tompa, inkább nyomásra fáj) Nem szeretném műteni, viszont nyilván félek, hogy esetleg kizáródhat, ami ha nem is bél, azért veszélyes lehet állítólag. Hogyan veszem észre, ha mégis kizáródna? Van erre esély egyáltalán? Mennyire kell sürgősen műteni, ha eddig 10 évig nyugton volt... illetve tornával bármivel segíteni tudom e, hogy helyére kerüljön? 8 éve volt laparoszkópiás epeműtétem, akkor ez már megvolt, mégsem mondták, hogy esetleg sérv gyanús, bár nem bél a tartalma. Sokat nem foglalkoztam velem, így kérdéseket sem igen tudtam feltenni. Köszönöm válaszát, mellékelem a képet. Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Géza válasza a hasfali sérv témában

Kedves Kérdező! A sérve esetleg lehet a panasz forrása. A műtét az egyetlen módszer amivel kezelhető, a sport segít, de ezt nem mulasztja el. Tervezett beavatkozás, sürgősség nincsen, véleményem szerint kizáródás nem valószínű. Üdvözlettel Papp Géza

Kérdés: 2018. március 08., 15:08; Megválaszolva: 2018. március 11., 19:06
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus