Makacs reflux, mit tehetnék?

Tisztelt Plósz Doktor Úr!

 

21 éves vagyok, bő hat éve szenvedek reflux-betegségtől, ezt sajnos gyomortükrözés is igazolta (GERD, epével). A problémám nagyon érdekes, ugyanis nem klasszikus panaszom van: a sav felmarja a szájnyálkahártyámat, ami emiatt fehér lepedékes lesz, és valamiért iszonyatosan "rágnom kell". Emiatt állandóan vérzik is, plusz még csúnyább, és nagyon fájdalmas is, a rágóizmaim pedig állandóan görcsben vannak. Több évbe telt, mire kiderült, hogy ez bizony GERD-től van (volt hasi ultrahang, helicobacter-teszt, immunológia, vérkép, fül-orr-gége, szájsebészet, fogászat, parodontológia, stb.).

Már szinte nem létezik olyan, amit ne próbáltam volna ki, az életmódbeli tanácsokat betartom. Nyálkahártya-edzőszerek, az összes antacid, szukralfát, H2RA-kból famotidin, mindkét prokinetikum, az összes PPI emelt dózisban, és ezek kombinációja együtt (kivéve H2RA+PPI). Sajnos semmi nem szünteti meg a fő problémát - az azóta kivont Digestif Rennie valamiért javított rajta, illetve a pantoprazollal harmadik nekifutásra kb. három hétre tünetmentessé váltam, majd egy szem véletlen kihagyása után nem használt többé. A klasszikus savas tüneteimre a Salvus víz megfelel, a fő gondon nem javít.

Úgy tudom, hogy a műtéten kívül más gasztroenterológiai kezelés nincsen. Illetve, az Ön egyik írásából úgy emlékszem, hogy a terápiarezisztens eseteket a rossz beidegződés okozza (? ). Ehhez hozzá tartozik, hogy eléggé sokat szorongok, felesleges dolgokon is, és én sem tudom miért. A benzodiazepinekkel picit enyhül a panaszom, de nem adnak tartós megoldást vagy nagyobb enyhülést, viszont "fejbevernek". Ezért visszajutva a rossz beidegződéshez, a buspironra gondoltam - talán attól nem szoronganék annyira, és akkor megjavulna a refluxom is? Vagy más lehet a probléma?

Időnként már nem bírom elviselni, és nagyon kétségbe esek. Az első kezelőorvosom anno felállt, és azt mondta, fogalma sincs mi ez és mit lehetne tenni.

Bízom benne, hogy Ön tud nekem valamiféle tanácsot adni; az oldalon adott válaszai bíztatóak.

 

Köszönettel,

László

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

Kérdése nem egyszerű. A refluxos panaszokat a savas gyomortartalom visszacsorgása okozza, de ezek intenzitása az egyéni érzékenységtől függ. Ez utóbbit befolyásolja a stressz is. A stressz megfelelő feldologzásával, esetleg gyógyszeres segytséggel panaszai enyhülhetnek. Emelett az idegeskedés a savtermelés mértékét is fokozza. Javaslom egyen gyakran, nyugodtan, egyszerre keveset, valamint próübálja ki az Iberogast cseppeket. A reflux kóroki szerepét 24 órás nyelőcső-pH méréssel lehet igazolni, ha ez pozitív, a műtét is szóba jöhet.

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2010. március 02., 20:23; Megválaszolva: 2010. március 02., 20:23
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Nyitott cardia
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés során megállapításra került, hogy nem záródik rendesen a gyomorszájam. Valószínű ez okozza a rossz...
fájdalom mellkas
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül két hete mellkasi fájdalomra panaszkodok. Néha a hátam is szúr. Elmentem orvoshoz ahol elküldtek terheléses...
reflux-hőemelkedés
Tisztelt Doktor úr! Március óta küzdöttem köhögéssel, slejmmel a torkomban és a mai napig tartó hőemelkedéssel 37,5 A járvány miatt 2 hónapig...
Gyomorsav
Kedves Dr Plósz János úr! Refluxos panaszaim miatt fordulok Önhöz. Gasztroenteorológus előírására február elejétől 40mg Esomeprazolt szedtem...
Terhesség, gyomorsav probléma
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. 21 hetes terhes vagyok, és a kezdetektől küzdök gyomorsav problémákkal. A terhesség eleje óta szedtem...