Gyomortükrözés,epés reflux mi a teendő

Tisztelt Doktor Úr, gyakori keserű szájíz és ritkán hányinger miatt a háziorvosom gyomortükrözésre utalt. A vizsgáló orvos szerint minden rendben van a gyomorral, a belemmel és a nyelőcsövemmel, viszont elég sok epét talált a gyomorban, amire motiliumot és talcid kapszulát írt, meg életmódbeli változásokat javasolt, amik nagyjából összhangban vannak az én jelenlegi életmódommal, a talcidot hosszasabban is szednem kell. Kérdeztem tőle, hogy milyen problémát jelent ez az epe dolog, mire azt a választ kaptam, hogy kezeletlenül okozhat kárt a gyomorban és a nyelőcsőben. Az lenne a kérdésem, hogy konkrétan milyen kárt okozhat, mire kell számítani? Ha nincs tünetem akkor is szedni kell a talcidot, vagy csak akkor ha tünetem van? Jó lenne tudni, hogy ha esetleg nincs tünetem, akkor is lehet, hogy "némán" roncsolja a gyomrot-nyelőcsövet az epe, úgy, hogy nem tudok róla, vagy csak akkor roncsolja, ha tünetem van, mert maga a tünet az irritáció jele? Gondolom az epe, mennyisége egyenesen arányos a tünetek súlyosságával, de lehet tévedek. Teljesen meg vagyok kavarodva...

Dr. Plósz János válasza duodenogastricus reflux témában

A gyomor-nyálkahártya a savat jól bírja, de a nyombélből visszakerülő epesavak valóban meg tudják bontani a nyálkahártya védekezőmechanizmusait. Az, hogy ez okoz-e észlelhető tünetet, teljesen egyéni (minimális látható eltérés mellett is jeleznek panaszokat illetve fekély esetén is vannak panaszmentes esetek). Azért ha nincs semmi panasz, jó eséllyel gond sincsen, szóval a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása és a Talcid panaszvezérelt használata elégséges lehet. Ha nyugtalanítja az állapot, pár évente végzett gastroscopos kontroll segítségével kizárható a komolyabb megbetegedés.

Megválaszolva: 2023. június 23.

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

GERD oesophagitis nélkül
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éve szenvedek refluxtól, amire hiába szedtem ppi-ket, sajnos egyáltalán nem hatottak. Próbáltam Esomeprazol 2x40 mg - ot, 3x1...
PPI okozta b vitamin hiány
Tisztelt Doktor Úr! Hozzávetőlegesen 2 éve szedek savlekötő tablettákat (esomeprazol) melyeket reflux kezelésére írtak fel nekem. Mostanában erős fizikai és...
Nyitott gyomorszáj
Tiszteletem Doktor Úr! A következőkben kérném véleményét. 20 éve reflux okán volt egy (laparoszkópos) GERD műtétem. Túl vagyok egy gyomor tükrözésen a csatolt...
Indok nélküli öklendezés
Kedves Doktor Úr! Az alábbi problémámra keresem a választ: Körülbelül egy éve vettem azt észre, hogy a kávé megdobogtatja a szívemet, megköhögtet, majd ez...
Reflux betegség kezelése...
Tisztelt Doktor úr! A következő lenne a problémám, 34 éves vagyok, reflux betegséget állapítottak meg oesophagitis-sal gyomortükrözésen . Tegnap óta...
Reflux kiújulhat műtét után?
Tiszteletem Doktor Úr! A következőkben kérném véleményét. 20 éve reflux okán volt egy (laparoszkópos) GERD műtétem. Azóta az akkori instrukciókat– szénsavast...