Okkult széklet vér.

Tisztelt Doktorúr Kedves János. Korábban már írtam önnek ezen a felúleten, akkor köldök vonalában jobb oldalon volt hasi szurkáló erzésem főleg rostosabb étel fogyasztásakor. Azota az éves szokasos kivizsgáláson (2020 januarja ota elmaradt a covid miatt) most volt teljes verkep, kardiologia korabbi pitvarfibrillaciok miatt amely nem szervi hanem psziches (bolygóideg) alapú. Erre 2020 januarja óta szedek Nebivolol 5 mg reggel fél, este fél szemet illetve 0.25 ös frontint valamint egeszen mult hét péntekig reggel 1 szem asa protectet. A vizsgalat kiterjed szeklet ver vizsgalatra is ami sajnos pozitiv lett. 1999 ng/ml erteket adott az eredmeny. Ezt a pénteki laborral egyutt adtam le. Ezt követően ezen a héten szerdán Kertem egy M2PK enzimes vizsgálatot is ami negatív eredményt adott. Valamint egy ujabb széklet vér vizsgálatot is. Ennek az ereménye szintén pozitiv lett de az érték 1445 ng/ml re csökkent. Elképzelhető, hogy a vérzést a tartósan szedett ASA protect okozta es mivel a ket szeklet minta leadas kozott eltelt 5 nap és már nem szedem az ASA protectet ettol csokkent a verzes es nincs komolyabb baj? Sajnos rettegek a gyomor es vastagbél tükrözéstől ezert probalom megtalálni az okot. A héten tervezek még egy helicobacter pyroli széklet tesztet is. Ön mit javasol? Egy kapszulás gyomor, vekonybel es vastagbel vizsgalat is megfelelő lehet az én eseteben? Ami még fontos, hogy evek ota vannak refluxos tüneteim amire alkalomszerűen kb havi 1-2 alkalommal veszek be egy szem 20 mg gelbrat es akkor hetekig nincs gond a gyomorsavval. Mellékletben csatolom a labor eredményem. Segitseget és válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel. Zoltán

Dr. Plósz János válasza széklet-vér pozitivitás témában

A laboreredm;nz nem utal vashiányra, vérszegénységre, ez is azt támasztja alá, hogy jó eséllyel nem rosszindulatú vastagbél-folyamat áll a széklet-vér pozitivitás hátterében. Az ASA szedés, a savas panaszok mögött felmerülő refluxos vagy gyomorfelmaródások szintén járhatnak okkult széklet-vér pozitivitással. A kapszulás vizsgálatok a nyelőcső-gyomor-vékonybél megítélésére jók (különosen a mágnesesen vezérelt típus), de a vastagbél tekintetében nem feltétlenül (nem komplett a megítélés). Ha fél az endoscopos vizsgálastoktól, akkor érdemes lehet ezeket altatás mellett elvégeztetni.

Kérdés: 2022. szeptember 11., 13:39 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 11., 20:40
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Gyomorszáj fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! A gyomorszáj problémám 2 évvel ezelőtt kezdődött. Nem mondanám kifejezett fájdalomnak, inkább egy feszítő érzés a...
Metaplasia
Tisztelt Doktor ur! Lassan két éve egy etelmergezes miatt szenvedek a beleimmel meg a gyomrommal.Többször kaptam Normixot illetve egyszer...
Gyomorgörcs
Üdvözlöm! A problémám, amivel felkeresem Önt, a következő: kb 8-10 hónapja bizonyos időközönként, nagyjából havonta - másfél havonta...
Izomfájdalom vagy PTX?
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este tv nézéskor a bal bordám középtáján olyan érzésem volt mintha beszorult volna a levegő. Kicsit nyújtottam...
Pantoprazol hosszútávú szedése
Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kezdtem szedni pantoprazol tartalmú gyógyszert. Refluxos panaszokkal jártam gasztroenterológián, ahol...