Véres széklet 3-ból 1 teszt pozitív

Tisztelt Doktor Úr! Székletvér vizsgálatom laboreredményét ma kaptam meg,amiben a 3 (egymás utáni) mintából 1 pozitivitást mutatott. Kérdésem lenne,hogy mennyire kell tartanom rosszindulatú vastagbél daganattól? 40 éves vagyok, minimálisan elhízott hasi tájékon (183cm/84kg) . Sajnos szakorvosi vizsgálatra csak 1 hónap múlvára kaptam időpontot. A közelmúltban történt ezzel összefüggésben, vagy rutin szűrővizsgálatok eredményei: hasi UH-on epehólyag polip 4mm-es. Ezen kívül 1 éve ismert enyhe zsírmáj,és lépcsiszta aminek mérete nem változott. Vérkép 1 héttel ezelőtt: hematologia minden normán belül, kivéve Retikulocita (%) 2,3%, és retikulocita# 124 G/l. Vas,Transzferrin, Ferritin is normán belül. Emelkedett májfunkciók régebb óta fennálnak: GGT 90, össz bilirubin 27,6, triglicerid 2,76. Illetve koleszterin is emelkedett: idén először 6 feletti, 6,2. Vércukrom jó, és sose volt vele gondom. Jó pár éve van nálam puffadás, a székletem általában hígabb, néha eleje kemény vége híg, színe inkább világosbarna szabad szemmel vért nem láttam benne, bár nagyon sose néztem. Minden reggel van székletem, utóbbi időben néha napközben még egy. Pár hete jobb bordaív alatti fájdalom evés után. Emiatt és a labor miatt 1 hete szedek Progastro 825 port, Legalon 140-et. Gyomorégésre Salvus vizet. Továbbá, DAO enzim érték 11,1 U/ml, laktóz intolerancia genetikai vizsgálata negatív. Az egész gasztroenterológiai kivizsgálás füll-orr gégészet irányából indult néma Reflux, illetve hisztamin intolerancia gyanújával,de most nagyon megijedtem,hogy esetleg sokkal komolyabb probléma is állhat a háttérben. Egyik nagyszülőm vastagbél daganatban halt meg. Ön szerint a fentiek utalnak rosszindulatú folyamatra, vagy megvárhatom az egy hónapot, és inkább gyomor- reflux téren érdemes tovább vizsgálódni?

Dr. Plósz János válasza széklet-vér pozitivitás témában

A panaszok és a labor, hasi Uh nem utal vastagbélrákra. Ennek ellenére a széklet-vér pozitivitás miatt mindenképp érdemes a vastagbél-tükrözést elvégeztetni, mert ezzel zárható ki teljesen a vastagbél rosszindulatú folyamata. A széklet-vér pozitivitásnak számos oka lehet: ínyvérzés,gyomor vagy nyelőcső-felmaródás, polypok, aranyeresség.

Kérdés: 2022. augusztus 08., 18:25 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 08., 20:43
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...
Vastagbélszűrés
Tisztelt Doktor Úr! Nemrég írtam Önnek (gyomortükrözéssel igazolt) enyhe krónikus duodenitis és antrum-gastritis kapcsán. A kérdésem az, hogy...