Reflux betegség

Tisztelt Doktor úr! Több éve van igazolt reflux betegségem. Háromszor voltam gyomortükrözésen,helicobacter tesztem három alkalommal is negatìv volt.Vizsgálat során aprò felmaròdásokat találtak a gyomromban és a nyelöcsövem alsò szakaszán,és sok gyomorsavat is emlìtettek.Pantoprazol kezelés alkalmával panaszaim rendezödnek,de elhagyása után kis idövel újra jelentkeznek. Kérdésem a gyògyszer szedésével kapcsolatban lenne,mivel azt olvastam hogy a gyògyszer hosszú távon gyomorrákot okozhat,az elhanyagolt reflux úgyszintén rákot okozhat.Mi lenne a jò választás,rendszeresen gyògyszert szedni,vagy nem? Köszönöm válaszát!

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A tartós PPI szedés gyomorrákot okozó hatása nem bizonyított (kétségtelen, hogy a PPI szedők körébenmagasabb volt a gyomorrák előfordulása, de lássuk be, az szed savcsökkentőt, akinek valamilyen gyomorpanasza van, szóval nem a gyógyszer hatását tartanám rizikó-tényezőnek). Emelett szintén a gyógyszerszedés mellett szól az, hogy addig panasza sincs, életminősége sem romlik. Mindenképp érdemes a megfelelő életmódi változtatásokat megtenni (gyakori, rendszeres, kis étkezések, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése) és ezeken túl a gyógyszeres terápiában a szükséges minimum dózis használata javasolt.

Kérdés: 2022. március 18., 20:14; Megválaszolva: 2022. március 18., 21:30
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Gyomorpolip
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e
Reflux vagy fekély?
Tisztelt Doktor úr! Epe fájdalommal kerestem fel a belgyógyász, gasztroenterologust magánban a vérvétel és ultrahang lelet alapján refluxra...