Gyomorfájadom és reflux

Tisztelt Doktor Úr! Decemberben egy atipusos tüdőgyulladás lezajlása után, mely láz nélkül, száraz folyamatos köhögéssel, orrdugulással mely a mellkason át a gyomorszájig tartott a tüdőgyógyász azt mondta, hogy refuxom van. Covid tesztek negatívak voltak (gyors, PCR és később a vér) . Pantoprazole és Quamatel gyógyszereket és diétát javasolt. Sajnos az addig csak köhögés és orrdugulás azóta sok tünettel növekedett. Enni szinte semmit nem tudok, amit eszek az mindössze néhány a diétához javasolt ételre és néha kevés laktózmentes tejre korlátozódik. Próbálkoztam a koffeinmentes kávéval, de már azt sem merem inni. Januárban volt altatásos gyomortükrözésem, renyhén záródó gyomorszáj megállapításával és negatív szövettannal. Két hétig utána nagyon rosszul voltam. Állandóan ég a mellkasom, szegycsontom, gyomorszájam, ingerel a köhögés és állandóan böfögöm (de nem savasat) . Szaghalucinációm lett: a szobákban és konyhában eltérő erősségű szagokat érzek folyamatosan, amit máshol nem és a családom sem érez. Ekkor levegőt is nehezen tudok kapni, és a mellkasom szinte ég és fáj. Oldalra fordulni nem tudok, mert olyan mintha nyomnám a mellkasom és nem kapok tőle levegőt. Hanyatt fekve még a takaró súlya is nyomja a mellkasomat. A gyomorszájam nagyon érzékeny, egész a köldökömig és a bordakosár alatt mindkét oldalon. Hozzá sem lehet érni, melltartót sem tudok viselni, mert fulladok. Ez a terület gyakran fáj is, főként kisebb megterhelések esetén (pl. sétálás, kisebb házimunka után) . Emosullal is próbálkoztunk, de az égette a mellkasomat, így újra Pantoprazole 2x40mg és Motidin 2x40mg lett. Majd újabb kontroll után, Noacid 2x40mg, Quamatel 2x40mg, Domperidon-EP 3x10mg és Venter granulátum lefekvéskor lett a mostani gyógyszerelésem.  Január közepe óta táppénzen vagyok, már idegileg is kimerültem a pszichiáter Frontint 3x0,25mg és Brintellixet 1x20mg írt fel, illetve altatónak Gerodormot, pajzsmirigyre Euthyroxot 150 mg szedek és kb napi 2 Algopyrint fájdalomcsillapításra. A tüdőgyulladás óta a maszkot sem tudom használni, mert kapar a torkom és ég a mellkasom. Ezért orvosokon kívül szinte sehova nem megyek. 1 hónapja, heti 2 alkalommal akupunktúrára is járok, ő állítólag jól tudja kezelni a refluxot. Sajnos nekem még a pszichés pontjaimat kezeli, illetve más szerveket, a refluxot majd utána fogja direkt kezeléssel javítani.  Kb. egy hónapja már viszonylag jobban voltam a gyógyszerekkel, szigorú diétával, a múlt héten már az egyik szobában sem éreztem az erős szagot csak néha. Péntektől viszont újra iszonyatosan felerősödtek a leírt tünetek, toroktól köldökig, illetve a szagérzet is visszajött. Fizikai terhelésre a gyomorszáj és vele párhuzamosan a hát is fájt eddig is. Múlt héten párszor végeztem néhány tornagyakorlatot és olyan légzőgyakorlatot, ahol a rekeszizmot két kézzel kellett finoman összenyomni. Közben csütörtökön elfogyott a Domperidon is és úgy gondoltam, egy gyógyszerrel kevesebb lesz. De már újra kiváltottam és újra szedem, hátha ez is szerepet játszott a rosszabbodásban.  Tehát egyhavi jobb állapot után, újra nagyon rosszul vagyok péntek óta és nem tudom mi váltotta ki. Sajnos mivel már 3,5 hónapja gyógyszereket szedek, diétázom és még mindig ennyire rosszak a tünetek sokszor már nem hiszem, hogy csak reflux és szorongásos depresszió áll a háttérben. Sajnos tudom, hogy a psziché nagyon befolyásolja a refluxot, de amíg nem javulok addig nem leszek nyugodtabb. Ön szerint a tünetek megfelelnek-e a refluxnak, illetve állhat-e a reflux a kisebb megterhelések utáni gyomorfájdalom (bordacsonttól gyomorszájon át egészen a köldökig) mögött? Mert jelenleg ez a fájdalom ijeszt meg legjobban, mert már próbálok aktívabb lenni, többet mozogni, sétálni és ezért erősödhetett. 2016-ban már volt egy gyomortükrözésem, akkor is említettem az orvosnak hogy nyomásra érzékeny a gyomorszájam de nem foglalkozott vele. Illetve van 20 mm-es epekövem ami már 22 éve van ez esetleg befolyásolhatja-e a jelenlegi panaszokat?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza mellkasi égés témában

A 2x40mg pantoprazole és a 2x40mg Quamatel mellett nincs savtermelés, szóval savas eredetűnek semmiképp nem tartanám a panaszokat. A vírusfertőzés okozta nyálkahártya károsodás-szárazság, túlérzékenység okozhat ilyen tüneteket. A savcsökkentők mellett érdemes megpróbálni bevonószerek használatát (Venter gran. 3x1, nem csak lefekvéskor). A Domperidon szedését tartósan nem javasoljuk (az esetleges mellékhatások miatt), helyette Itopride nevű szer jöhet szóba. A fokozott böfögés egyértelműen levegőnyelés eredménye (ez rontja a refluxot is), ezt csak életmódi változtatásokkal lehet javítani (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése). A nyálkahártya regenerációjára vas-, multivitamin és nyomelempótlás jön szóba.

Kérdés: 2021. április 10., 17:22; Megválaszolva: 2021. április 10., 18:54
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mellkasi fájdalom,rendszertelen...
Üdvözletem! Kb egy hónapja időszakosan jelentkező és változatos intenzitású mellkasi fájdalom végett írok Önnek,sok esetben nyilallóan roham...
Vashiányos vérszegénység
Savcsökkentő
Nyitott gyomorszáj?
Mellkasfàjdalom
Tisztelt Doktor Úr! 3-4 hete kezdődött mellkasfájdalmam, a szegycsont közepèn erős fájdalom, mely sokszor kisugárzik mindkèt oldalirányba...