Nyitott gyomorszáj?

Üdvözlöm! Írtam Önnek a hetekben, köszönöm a kérdésekre a gyors válaszát. Csatoltam ismét a gyomortükrözésem eredményeit. Azért kerestem meg Önt, mert volt egy gyomorröntgenemem tegnap. Ez már rég betervezett volt, egy másik orvosnal, nem ahol a tükrözést csinaltattam. Gondoltam elmegyek, hátha latja a gyulladasom allapotat. De érdekes dolgot mutatott ki a rtg. Megittam a folyadékot, vizsgálta a nyelésem a gép. Minden rendben volt, mindaddig, míg le nem fektetett helyzetből álló helyzetbe kerültem vissza. Kinyílt a gyomorszájam es sok levegő jött fel. A dr. Nő szerint ha eszem akkor a a sav folyik ugyanígy vissza. Szerinte ne nyeljek levegőt étkezés közben. De mit tehetek ez ellen? A nyelőcsövem így is irritálva van jelenleg is. Nehezen nyelek es ki van marva. Nem savas ételek is gondot okoztak, néha ha véletlen gyorsabban eszem folynak vissza és marnak. Mit tehetnék? A gyomortükrözésen rekeszsérvet es hurutot mutatott ki. A rtg a drNő szerint ezt felülírta, se sérv se feltetlen refluxom sincs. Eddig noacid 40 mg reggel este 1szemet szedtem, most mondta terjek át pantoprazol 20mg - ra, ill quamatelre. Hogyan tegyem ezt az áttérést? Noacidot kb egy honapja szedem a fent irt dozisban. Nem tudom, hogyan terhetnék át csak úgy es nem milyen technikával. Tehetetlennek érzem magam, mostmar akkor folyamatos irritált nyelőcső lesz es felmaródás, ami rosszra is fordulhat, vagy lehet ezen segíteni? Melyik technikanak hihetek? Tükrözés vagy rtg.? Köszönöm segítségét. Üdvözlettel: László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A két vizsgálómódszer között gyakran látjuk ezt a kölönbséget. A nyeletés alapján rekeszsérv nincs, ezt endoscopia során általában túlértékeljük, azonban azt, hogy reflux-betegség nincs, a nyeletéses rtg alapján nem lehet kijelenteni. A fokozott levegőnyelés valóban provokálhatja a panaszt, erre a lassú, nyugodt evés-ivás-beszéd tartása, az u. "üres" nyelések kerülése alkalmas. A terápiát reflux esetén is érdemes csökkenteni, a Noacid is pantoprazole, szóval szerintem első körben reggel 40mg pantoprazole, este 40mg Quamatel lehet az első lépcsőfok (majd panaszmentesség esetén a dózis további csökkentése). A savcsökkentő mellett a felmaródások meggyógyulnak és a nyelőcső motilitása, ürülése is javul (kiegészítésnek motilitás-serkentő szerek is szóba jöhetnek:Itopride, Cerucal).

Kérdés: 2021. április 08., 14:04; Megválaszolva: 2021. április 08., 15:07
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e
Reflux vagy fekély?
Tisztelt Doktor úr! Epe fájdalommal kerestem fel a belgyógyász, gasztroenterologust magánban a vérvétel és ultrahang lelet alapján refluxra...
Hogyan tovább, mit szedjek?
Jo napot Doktor Ur! Az a gondom, hogy már kb 3 hete szedem az emozult. Eleinte szedtem ugy h reggel: 40mg, este 20mg, aztan 40-40 mg.. Nem igazan...