Gyomor égés

Kedves Dr Plósz János úr! Öntől szeretnék kérdezni. Már lassan 4 hónapja ég a nyelőcsövem,torkom,olyan érzés mintha belülről pici sok apró tűkkel szurkálnák. Ez mellé a mellkasomba is erős égő érzés jött. A számban, torkomban azt érzem mintha kilennék mindig száradva. Szedtem savlekötőket (apó-famotidin,esomeprazol sandozt, és most acilesolt) . De semmi nem használ. Voltam gyomortukrozesen ahol csak egy pici felmarodast találtak. Nagyon elvagyok keseredve, hogy mikor fog ez megszűnni. Oda figyelek az étkezésre is, nem iszom savasat sem. Magasan alszom.Tartósan szedek zitazoniumit esetleg a gyogyszertol nem lehetséges ? Köszönöm válaszát!

Dr. Plósz János válasza mellkasi és garatégés témában

Ha savas- refluxos eredetűnek gondolkul a panaszt, akkor legalább 3 hónapig dupla dózisú PPI tipusú savcsökkentő használata javasolt (pl. Acilesol 2x20mg) . Ez kiegészíthető Talcid vagy Gaviscon rágótabl. pamaszvezérelt használatával. Ha a kúra végére sem változik a panasz, akkor a savas eredet jó eséllyel elvethető és más diagnózist kell keresni (lehetséges alternatíva a Plummer-Vinson sy., mely vitamin vagy nyomelehiány okozta eltérés) .

Kérdés: 2020. december 09., 08:33 ;Megválaszolva: 2020. december 09., 15:58
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
reflux betegség ?
Tisztelt Doktor Úr! Dec 16-án tüdőgyulladás után a tüdőgyógyász az ingerlő erőltető köhögés miatt,amikor fájt a mellkasom és hátam...
Metaplasia
Tisztelt Doktor ur! Lassan két éve egy etelmergezes miatt szenvedek a beleimmel meg a gyomrommal.Többször kaptam Normixot illetve egyszer...
Gyomorgörcs
Üdvözlöm! A problémám, amivel felkeresem Önt, a következő: kb 8-10 hónapja bizonyos időközönként, nagyjából havonta - másfél havonta...
Izomfájdalom vagy PTX?
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este tv nézéskor a bal bordám középtáján olyan érzésem volt mintha beszorult volna a levegő. Kicsit nyújtottam...
Pantoprazol hosszútávú szedése
Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kezdtem szedni pantoprazol tartalmú gyógyszert. Refluxos panaszokkal jártam gasztroenterológián, ahol...