Refluxos köhögés

Tisztelt Doktor Úr! Kb. fél évvel ezelőtt2 cm-es rekeszsérvet állapítottak meg nálam gyomortükrözéssel. A vizsgálatra azért került sor, mert a gyomromban,beleimben napokig égő érzésem volt gyomorgörcsökkel, illetve már 1-2 éve ismeretlen eredetű köhögésem is volt, aminek az okát a tüdőgondozóban nem találták meg és ott is refluxra gyanakodtak (egyébként régóta van légúti allergiám fű,fa, por, kutyaszőr, lisztatkára, és éves szinten állandó orrdugulásom is az allergia gyógyszerek mellett is. Ezek: Mometason Sandoz és Aerius) .A jelenlegi problémám az, hogy most már kb 3 hónapja szedek savcsökkentőt (Esomeprazol Sandoz 40 mg-napi 2x1) , és bár a gyomorégésem azóta nem tért vissza, a köhögésem nem akar elmúlni, illetve időnként gombócérzés is van a torkomban (ezt gégészeten megnézték, azt mondták, nincs elváltozás, a reflux okozza) . Kb egy hónapja voltam kontrollon a gasztroenterológián, ott azt javasolták, szedjem tovább a gyógyszert, a leírt emelt adagban, mert hónapokba telhet, amíg a nyelési tünetek javulnak, illetve, ha ez nem használ, akkor nem a gyomorsav okozza  a problémáimat. Még azt hozzátenném, hogy mielőtt a gasztroenterológushoz kerültem, Quamatelt írt fel a háziorvos, és az sem használt, sőt, a tükrözéskor rendkívül sok gyomorsavam volt a Qamatel szedése mellett is.Sajnos  a köhögésem napi szinten folyamatosan jelen van, úgy érzem a teljesítményemet is csökkenti, fáradékonyabb vagyok, illetve  a testmozgás sem esik jól, e mellett félek, hogy súlyosbodik az állapotom.Mivel a tüneteim napi szinten is ingadozóak, én úgy érzem, biztosan a savtól van. Vettem refluxpárnát is, de ez sem segít.A kérdésem az lenne, van-e javaslata, merre lenne érdemes elindulnom, esetleg lehetséges-e, hogy a gyógyszerre nem reagálok jól és egy másik gyógyszer jobban hatna? Előre is köszönöm válaszát, Csaba

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A savcsökkentő gyógyszer könnyen lecserélhető, kipróbálható más hatóanyag, hátha az effektívebbnek bizonyulna. A tartós dupla dózisú savcsökkentő terápia mellett valóban erősen kérdéses a megmaradó panaszok refluxos eredetet, de a efluxot teljesen kizárni csak egy 24 órás pH és impendancia-méréssel lehet.

Kérdés: 2019. november 05., 08:26; Megválaszolva: 2019. november 06., 14:06
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Savcsökkentő
Gyomorfájadom és reflux
Nyitott gyomorszáj?
Mellkasfàjdalom
Tisztelt Doktor Úr! 3-4 hete kezdődött mellkasfájdalmam, a szegycsont közepèn erős fájdalom, mely sokszor kisugárzik mindkèt oldalirányba...
Hogyan tovább, mit szedjek?
Jo napot Doktor Ur! Az a gondom, hogy már kb 3 hete szedem az emozult. Eleinte szedtem ugy h reggel: 40mg, este 20mg, aztan 40-40 mg.. Nem igazan...