• Refluxos köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Kb. fél évvel ezelőtt2 cm-es rekeszsérvet állapítottak meg nálam gyomortükrözéssel. A vizsgálatra azért került sor, mert a gyomromban,beleimben napokig égő érzésem volt gyomorgörcsökkel, illetve már 1-2 éve ismeretlen eredetű köhögésem is volt, aminek az okát a tüdőgondozóban nem találták meg és ott is refluxra gyanakodtak (egyébként régóta van légúti allergiám fű,fa, por, kutyaszőr, lisztatkára, és éves szinten állandó orrdugulásom is az allergia gyógyszerek mellett is. Ezek: Mometason Sandoz és Aerius).A jelenlegi problémám az, hogy most már kb 3 hónapja szedek savcsökkentőt (Esomeprazol Sandoz 40 mg-napi 2x1), és bár a gyomorégésem azóta nem tért vissza, a köhögésem nem akar elmúlni, illetve időnként gombócérzés is van a torkomban (ezt gégészeten megnézték, azt mondták, nincs elváltozás, a reflux okozza). Kb egy hónapja voltam kontrollon a gasztroenterológián, ott azt javasolták, szedjem tovább a gyógyszert, a leírt emelt adagban, mert hónapokba telhet, amíg a nyelési tünetek javulnak, illetve, ha ez nem használ, akkor nem a gyomorsav okozza  a problémáimat. Még azt hozzátenném, hogy mielőtt a gasztroenterológushoz kerültem, Quamatelt írt fel a háziorvos, és az sem használt, sőt, a tükrözéskor rendkívül sok gyomorsavam volt a Qamatel szedése mellett is.Sajnos  a köhögésem napi szinten folyamatosan jelen van, úgy érzem a teljesítményemet is csökkenti, fáradékonyabb vagyok, illetve  a testmozgás sem esik jól, e mellett félek, hogy súlyosbodik az állapotom.Mivel a tüneteim napi szinten is ingadozóak, én úgy érzem, biztosan a savtól van. Vettem refluxpárnát is, de ez sem segít.A kérdésem az lenne, van-e javaslata, merre lenne érdemes elindulnom, esetleg lehetséges-e, hogy a gyógyszerre nem reagálok jól és egy másik gyógyszer jobban hatna? Előre is köszönöm válaszát, Csaba

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A savcsökkentő gyógyszer könnyen lecserélhető, kipróbálható más hatóanyag, hátha az effektívebbnek bizonyulna. A tartós dupla dózisú savcsökkentő terápia mellett valóban erősen kérdéses a megmaradó panaszok refluxos eredetet, de a efluxot teljesen kizárni csak egy 24 órás pH és impendancia-méréssel lehet.


        Kérdés: 2019. november 05., 08:26; Megválaszolva: 2019. november 06., 14:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció