Meleg ételek utáni gyomorfájdalom kezelésére mit javasolnak?

Kedves Doktornő! Segítségét szeretném kérni. 37 éves leszek pár hónapon belül. 168 cm magas és 90 kg. Tudom nem épp sovány, de teljesen jól érzem magam a bőrömben és minden számomra fontos testmozgást (heti 3-4) meg tudok valósítani. Pár éve inzulin rezisztenciát állapítottak meg, amelyre ma 3*1 Merkformin 1000mg szedek (ha abbahagyom még feljebb megy a súlyom és az emésztésem is megváltozik) . Mellette szedek supraldint és a térdeimre (sajnos baleset miatt műtöttek többször) GCA2700 tablettát. Pár hete kezdődtek a tüneteim, hogy meleg ételek után fáj a gyomrom és a mellkasom is egy kis idő múlva nehezebb lesz. Nem gondoltam, hogy gond lenne. Most már ott tartok, hogy minden nem szobahőmérsékleten fogyasztott étel után fáj a gyomrom és az érzés (kivéve ha alszom) szinte 1, másfél napig fennáll. Rossz közérzet, hányinger, émelygés és hasmenés kíséri. Normál vagy "hideg" ételek után nem tapasztaltam ezeket a tüneteket. A főtt ételt is meg tudom enni, ha nem meleg. Ha összehúzom magam magzati pózba, vagy kinyújtózom, akkor is fennmarad az érzés. Kérem segítsen, hogy mi lehet a baj, és merre induljak tovább, hogy ez megszűnjön.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza reflux témában

Kedves Kérdező!

Inzulinrezisztencia esetén még jobban figyelnie kell az ideális testsúlyra, mert a cukorbetegséget meg kell előzni, ehhez semmi más lehetősége nincs (mert feltehetően ki fog alakulni) , mint hogy a diétát tartson és figyeljen a testsúlyra. A leírt panaszok lehetnek sok gyomorsav, esetleg H. pylori baktérium fertőzés, fekély tünetei. Első körben savcsökkentőt vegyen be, famotidin készítmény vény nélkül kiváltható. Ha nem múlnak a panaszai, lehet orvoshoz fordulnék. Elvileg emésztési panaszok hátterében felszívódási zavar vagy Merckformin szedés is állhat. Ha gyomorsav csökkentő mellett nem szűnnek a panaszai, keresse fel háziorvosát.

Kérdés: 2016. január 22., 08:49 ;Megválaszolva: 2016. január 22., 11:14
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux betegség
Gyomorpolip
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e