• Beteges gyűjtögető

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! 2 éve vagyok komoly párkapcsolatban a barátommal.Közös jövőt terveztünk összeköltözés, gyerekek...Én 24 éves vagyok, a párom 29 éves férfi, nagyon makacs, határozott és mindezek mellett egy rögeszmés, beteges gyűjtögető. Minden dolog ami a gyermekkori múltjával, párkapcsolataival összefüggésben volt számára "felbecsülhetetlen kincs". Az otthoni környezete 1 kiállítás volt az életéről. Ez számomra elég zavaró főként a volt barátnők képei, ruhadarabjai, levelei, hajtincsei és még sorolhatnám.Próbáltam megbeszélni vele, hogy ez nem helyén való, ami aztán hatalmas felháborodást keltett benne és állandó vitává vált köztünk. Ezek hatására egyfajta kisebbségi komplexus alakult ki bennem, lassan tönkre ment az én szexuális életem és szakítottam vele. A rengeteg már használhatatlan kisiskolás dolgok, ruhadarabok, több évekre visszamenő sms üzenetek 1 füzetben kiírva órára és percre pontosan, vonatjegyek, termékek csomagolásainak tömkelege hegyekben áll, mert emlék.Nem tűnhet nagy problémák, de drasztikusan kell elképzelni a helyzetet.Némi pozitív változást elértem nála, elrakott ezt-azt, de ki nem dobott semmit.Érzi ő is, hogy nem természetes amit csinál és tudta, hogy ezek miatt tönkre fog menni a kapcsolatunk.Tökéletes párt alkottunk, és szeretjük egymást, de ez a számomra elfogadhatatlan beteges gyűjtögetése beárnyékolja a kapcsolatunkat. Mi váltja ki nála mindezt, és én mit tudnék tenni, hogyan tudnék segíteni ebben a kényszeres, rögeszmés személyiségzavarban? Tisztában vagyok azzal, hogy teljesen nem lehet orvosolni, mivel nem tud változtatni és elfajult, beteges szinten kezeli mindezt.Orvost nem akar felkeresni.Tanácstalan és elkeseredett vagyok. Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Veress Dóra válasza a kényszer témában

        Kedves Kérdező! Sok jót nem tudok mondani, mert a párjának ez az évtizedek óta tartó szokása már olyannyira része a személyiségének, hogy nagyon nehéz lesz azt onnan "kiirtani". Azt mondja, hogy tökéletes párt alkottak, de ennek ellent mond, hogy nem tudja őt elfogadni a folyamatos múltban élésével együtt. Biztos, hogy ez az a kapcsolat, ami Önt boldoggá fogja tenni? Ha lát reményt a folytatásra, akkor lehetséges terápiás módnak a pszichoterápiát tartom, illetve a kettejük kapcsolatának rendezésére a párterápiát.


        Kérdés: 2011. október 05., 10:15; Megválaszolva: 2011. október 06., 00:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: