• Pánikbetegség, szívbetegség, vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr /Doktor nő! Panaszaim 2008-ban kezdődtek.Hirtelen kialakuló szédülés (nem forgó jellegű, inkább olyan bizonytalanság), heves szívdobogás, remegés, legyengülés, néha légszomj (nem fulladás), fura látászavar (mintha beszűkülne vagy elszürkülne a látótér), fény vagy zaj érzékenység, halálfélelem, ájulástól való félelem, néha megőrüléstől való félelem.Gyakran félek attól, hogy elvesztem az irányítást saját testi állapotom felett is. Legutóbbi rosszullétem úgy történt, hogy egy testileg-lelkileg, de leginkább idegileg kimerítő nap után haza indultam, busszal. Mikor leszállok a buszról, mindíg van bennem olyan fura, "lebegés szerű" érzés, meg egy kis gyengeség.Ez az érzés most különösen rosszul esett.Igyekeztem(volna)haza felé, de hirtelen elnehezedtek kezeim, lábaim, fájni kezdett a derekam, mintha mázsás súlyokat cipelnék, úgy éreztem, minden erőm elhagy, persze még jobban szedtem a lábam, minél előbb hazaérjek, ne az utcán essek össze, aztán hirtelen megszaladt a szívverésem, de ijesztő gyorsasággal és egész testemben remegtem, alig bírtam menni. Muszáj volt leülnöm és felhívni valakit, hogy jöjjön értem. A kezem úgy remegett, hogy alig bírtam fogni a mobilom.Nagy nehezen ettem pár falatot a megmaradt uzyonnámból és ittam kicsit, gondoltam, attól kicsit erőre kapok, közben próbáltam nyugodtan, nagyokat lélegezni és mondogattam magamnak, hogy nyugi...2-3 percen múlva tökéletesen rendeződött az állapotom, úgyhogy szépen indultam hazafelé tempósan, mintha mi sem történt volna. Mire kiért a család a kapuig, hogy induljon értem, addigra haza is értem, elég furán néztek, kissé kínos volt... Etután visszatért az agorafóbiám, amit egyszer már régebben sikerült leküzdenem. A felsorolt tünetek néha egyszerre jelennek meg, rohamszerűen, máskor külön-külön. Megfigyeltem, hogy a ciklusom közép idejétől kezdve a tünetek mindíg felerősödnek. Voltam vérvételen, csináltak nyugalmi EKG-t, ezek rendben voltak, a szívulrtrahang is jó.Egész napos holter ekg eredménye is jó, A terheléses ekg viszont elég furcsa eredményt adott...ST-depresszió a II-III-AVF ben, de közben semmi panaszom nem volt, 10, 2 MET-et teljesítettem, a szívbetegek állítólag 5-nél többet nem tudnak, terhelésre sem szokott fájdalom jelentkezni, két szívspecialista is úgy gondolja, hogy ez a lelet inkább álpozitív lehet, mindenesetre a koszorúér betegség esélye nagyon csekély, azt mondják, inkább spasmus lehetetett, valami idegi eredetű. Azért biztos ami biztos elküldtek újabb terheléses vizsgálatra, de az csak áprilisban lesz, de az més soká lesz, és én folyamatos aggódom a szívem állapota miatt. Mert még mindíg vannak fura tüneteim. Mostanába a legjellemzőbb az, hogy miután este lefekszem, érezni kezdem a szívverésem, erősebben, gyorsabban ver a szívem és ilyenkor hallom a szívdobogásom a jobb fülemben, nagyon zavaró. Már hosszú ideje ez megy.minden este, főleg a ciklusom második felében. Mire utalhatnak leginkább a tüneteim? Pánikra vagy szívbetegségre? Vagy valami más egyéb? Kardiológusom ajánlotta, hogy próbáljam ki a frontint, 0, 5-öt.pszichiáter is ugyanezt írta fel, ugyanis hozzá is elküldött a háziorvosom, szerinte pánikbetegség. De mostmár eléggé össze vagyok zavarva, nem tudom, kinek mit higyjek... 35 éves nő vagyok, káros szenvedélyeim nincsenek, igyekszem egészségesen élni, bár az agora fóbiám miatt nagyon ritkán tertózkodom szabad levegőn, itthon azért próbálok mozogni, amennyit csak lehet. Sajnos sok a gond, aggodás, bizonytalanság az életemben és a társtalanság, megfelelő egzisztencia hiánya is rossz hatássl van idegi állapotomra. Köszönöm figyelmét!

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Levélíró!

        A részletezett panaszok ráillenek a pánikrosszullétre, azonban ennek diagnózisát csak akkor lehet felállítani, ha testi betegséget kizártak. A szívbetegség kizárását ezért az Önt kezelő kardiológus tudja csak megtenni. Az agorafobia és egyéb fobiák esetében is kialakuhat pánikroham, ha az adott szituációval szembesül az illető, azt nem tudja elkerülni. Ez lehet közlekedési eszköz, tömeg, zárt vagy éppen túl nagy, nyitott tér.

        Amennyiben a panaszok a menstruáció előtti időszakban felerősödnek, akkor lehetséges, hogy premenstruális szindrómáról (PMS) beszélünk. Erre a kórképre jellemző, hogy menses előtt az arra jellemző testi panaszok mellett számos kellemetlen pszichés tünet is megjelenik: változékony, kiszámíthatatlan hangulat, rossz közérzet, elkeseredettség, látszólag ok nélküli idegesség, feszültség, közömbösség, örömtelenség, koncentrációs zavarok.

        Azt javaslom, keressen fel pszichiátriai szakrendelést a pontos diagnózis és esetleges terápia indítása végett.


        Kérdés: 2010-03-18 07:40:28; Megválaszolva: 2010. március 18., 07:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: