• Pánikbetegség kiújulása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Nő/Úr

        Életem során töbször előjött pánikra utaló tűnetek amit régen szeduszen, andaxin stb. tablettával hosszabb, rövidebb idő alatt sikerűlt tompítani.  60 éves koromban ismét előjött a betegség. Valószínű a lányom halála is hozzájárúlt. Először a magas vérnyomásra kaptam gyógyszert, de  mivel úgy vettem észre, hogy a vérnyomásom összefüggésbe van különböző szorongással. Pl. liftben valami kis zökkenés, üzletben sorban állás, utazni a gyerekekhez már előtte szorongás, remegés, szívdobogás.  A háziorvosom felírt Dalsan 20 mg. tablettát remélve, hogy elmúllik. A sok mellékhatás  ellenére szedtem 7 hónapig és egy hónap alatt fokozatosan abbahagytam. A tabletta szedése alatt  elviselhető idegesség alatt olyan erős remegések jöttek rám, hogy rosszab volt mint előtte. Többek között akkor jött rám az a tűnet amiért segítséget kérek: a hasam mindkét oldalán mint egy hőhullám hírtelen melegség önt el és erős szívdobogást érzek és emelkedik a vérnyomásom, szédülök és erős fűlcsengést érzek. Eleinte nagyon megijedtem, halálfélelemet is éreztem. Később rájöttem, hogy rövid ideig tart és túlélem. Reméltem, hogy a gyógyszer abba hagyásával ez is elmúllik. Sajnos a tünet megmaradt, elég ha belépek az üzlet ajtaján, vagy fodrászhoz megyek, netán a fejemet hírtelen mozdítom stb. Ennyit értem el a gyógyszerszedéssel és még a koleszterinem is felment pedig szigorú diétát tartok és azzal sikerült szinten tartani. Elnézést a hosszas panaszkodásért de igy jobban leírtam mintha szóban panaszkodnék. Várom megtisztelő válaszát és segítségét.                          

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Levélíró!

        Megterhelő pszichés hatások következtében kiújulhatnak, megjelenhetnek pszichiátriai betegségek, mint például a pánikbetegség. Különböző fóbiákat kísérhet pánikrosszullét (lifttől való félelem, tömegiszony). A szorongás, remegés, szívdobogás, melegség érzése, hasi kellemetlen panaszok, halálfélelem lehet pánikroham tünete, de ez a betegség csak testi kivizsgálás után állítható fel, ha organikus eltérést nem találtak.

        A Dalsan lehetséges mellékhatásai között szerepel a szorongás, idegesség, akár maga a szívdobogás érzése, hasi fájdalom. Javaslom, keressen fel pszichiátriai szakrendelést, mert lehetséges, hogy terápia váltásra, esetleg kombinációra van szükség. Emellett indokolt lenne pszichoterápia megkezdése is.


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-09 18:08:03; Megválaszolva: 2010. március 09., 18:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: