Pánikbetegség, vagy rossz szív?!

Az én problémám április elején kezdődött. 25 éves nő vagyok. Korábban  (5 évvel ezelőtt) már voltak pánikrohamaim, nálam ez erős szívdobogással, szédüléssel lábremegéssel járt. Voltam teljes  kivizsgáláson, de minden eredményem negatív lett. Kardiológián, szívultrahangon voltam. Aztán elmúltak ezek a tünetek. Idén áprilisban azonban újra kezdődtek. Heves szívdobogás, a pulzusom 110 körül volt. Elmentem kardiológushoz, (kettőhöz is)  csináltak EKG-t, teljesen negatív lett. A laborom szerint a koleszterin és a triglicerid szintem igen alacsony. Tehát az is negatív. Azt olvastam, hogy a pánikrohamok rövid lefolyásúak, nekem ennek ellenére néha órákon át tart a heves szívdobogás, a pulzusom az egekbe, néha szúr és nyom a mellkasom, olykor még a karom is zsibbad, és ezek általában éjszaka jelentkeznek. Ha minden leletem negatív és két kardiológus szerint sincs problémám lehetséges, hogy mindez pusztán idegi eredetű?! Az utóbbi pár hónap nagyon stresszes volt a számomra, túlhajtottam magam a munkahelyen és magánéleti problémáim is voltak/vannak, és összeségében nagyon szorongó típus vagyok. Lehetséges, hogy mindezeket a tüneteket az idegrendszerem produkálja (de azért szerintem nem normális, ha az ember pulzusa órákon át 100) és kardiológus helyett jobban járok egy pszichológussal?! Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pánikbetegség témában

Kedves Levélíró!

Valóban lelki alkat, illetve személyiségfüggő, hogy a pszichés zavarok milyen formában jelentkeznek, például hogy a pánikzavar milyen testi lokalizációt ölt, és meddig tart. Sajnos a szorongásos problémák halmozódhatnak is! Amennyiben a testi kivizsgálás nem győzte meg, tegyen próbát a gyógyszerekkel: vagyis amilyen típusú szer mulasztja a bajt, az utal az eredetre. Konkrétan: ha bevesz egy nyugtatót, milyen hamar normalizálódik a pulzusa? Ha aztán ez is a pszichés eredet mellett szól, jobban teszi, ha (korábbi) pszichiátert vagy pszichológust felkeres.Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. május 19., 21:56; Megválaszolva: 2009. május 19., 21:56
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Pánikbetegség, bal kamra hypertrophia
Szedhető-e ez a gyógyszer?
Gyógyszerváltás kérdés
Szorongás a szorongástól?