Szkizofrénia

Kedves Doktornő! Szeretnék egy számomra fontos dologban véleményt kérni Öntől. Tavaly novembertől decemberig pszichiátrián feküdtem, eléggé rossz állapotban. Előtte több alkalommal szkizofrénia diagnózist kaptam, majd az említett időszakban a kórházban pszichodiagnosztikai vizsgálatokkal nem meghatározott szkizofréniát véleményeztek kényszeres tünetekkel. A héten voltam a pszichológusomnál beszélgetni, ő kerek perec azt mondta hogy szerinte nem szkizofrénia áll a háttérben. Arra gondoltam hogy valószínű azért van ellentmondás mert amikor a kórházban vizsgáltak akkor nagyon rossz állapotban voltam, a pszichológusom viszont nem látott abban az állapotban. A kérdésem az, hogy nyugodtan elfogadhatom a kórházi véleményt, vagy érdemes egy pszichiátriai alapítványnál esetleg új vizsgálatot kérni? Hallottam olyan helyről ahol van szakvélemény, vizsgálat készítésére lehetőség. Bemásolom Önnek a decemberi Rorschach teszt eredményét hátha az is segít abban hogy jobban érthető legyen a helyzet. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát! A teszt eredménye: Rorschach-teszt: Viselkedése a tesztfelvétel során együttmûködõ, bevonódik, a projekciós folyamat megindul, de válaszaiban a helyzettel kapcsolatos nyugtalanság, szenzitivitás jelenik meg. Aktivitása, válaszainak száma megfelelõ, de azokat némileg meglassult reakcióidõvel adja. Mentális fékjei megtartottak, azonban érzelmi feszültség mellett értelmi szabályozása labilissá válik. Gondolkodásában kifejezett szenzitív-paranoid élményfeldolgozás jelenik meg, halmozottan mutatkoznak meg a kóros vonatkoztatásra, illetve paranoid-szenzitív készenlétre, utaló jelzések. Képzetáramlása némileg beszûkült, szûkebb körben mozgó, agresszív, bizarr és infantilis tartalmak kerülnek felszínre. Szemléletmódja absztrakcióba hajló, a realitástól való távolodás, és ezáltal gyenge tájékozódó képesség jellemzi. A szkizoform tünetképzõdésre utaló jegyek halmozottan jelentek meg a tesztben. Határozatlan, beszabályozott, kényszeres vonásokkal bíró személyiség, aki fokozott mértékû szenzitivitása miatt visszatérõ alkalmazkodási nehézségekkel küzd. Érzelmi és indulati feszültség esetén többnyire paranoid színezetû, regresszív reakciók jelentkezhetnek nála. Perfekcionista attitûdje és a kudarcokra való fokozott érzékenysége következtében környezetével szemben kritikus, másokkal szemben magas elvárásokat támaszt. Csökkent kompromisszumkészsége és felelõsséghárító attitûdje miatt interperszonális kapcsolatai konfliktuózusak, kudarcaiért hajlamos környezetét felelõssé tenni, miközben saját felelõsségét racionalizálni igyekszik. Élményvilága egocentrikus és szkizoid jegyeket hordoz. Társas kapcsolatait ambivalencia jellemzi, amelynek hátterében irreális elvárásokat támasztó attitûdje állhat. Magatartásában és életvezetésében infantilis jegyek dominálnak, vágyai és késztetéseivel összefüggõ frusztrációt nehezen tolerálja, ill. késlelteti szükségleteit. Viselkedési fékjei aktuálisan merevek, magatartása sztereotípiába hajló, ami kényszeres és depressziós tünetképzõdésre utal. A teszt során halmozottan kerültek felszínre a felelõsségtõl való menekülésre, rejtõzködésre, sodorhatóságra, bûntudati feszültségre, szkizoform tünetekre, szenzitív-paranoid élménymódra és alkalmazkodási zavarokra utaló jelzések. Összességében a teszt alapján szkizofrénia spektrum zavar valószínûsíthetõ. Vélemény Vélemény: Szkizofrénia spektrum zavar A tesztek eredményei alapján aktuálisan pszichotikus állapot nem igazolható, a vizsgálati adatokból kiemelendõek kifejezett szenzitív-paranoid élményfeldolgozásra és készenlétre, kóros vonatkoztatásokra és súlyos szorongásos állapottal összefüggõ kényszeres jellegû rágódásra utaló jegyek mellett az anamnesztikusan azonosíthatóak tematikájában kifejezett bizarr obsszesziók kényszercselekedetekkel társulva, ami a kényszeres tünetképzõdés lehetõségét jelzi.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza diagnosztikus kérdések témában

Tisztelt Kérdező,

Bizony gyakran tapasztaljuk, hogy diagnoszikus kérdésekben megoszlanak a vélemények. Ez valóban függ az aktuális állapottól és a diagnosztikus eszközöktől is. Előfordul, hogy a diagnózis csak hosszútávon, kár évek alatt válik véglegessé.

A pszichológiai teszteket fontos támpontnak kell tekinteni a diagnózis felállításánál. Ennek értelmezése elsősorban a - az ebben járatos - pszichológusok hatáskörébe tartozik. Nem várható, hogy egy újabb tesztvizsgálat lényegileg eltérő eredményre vezessen.

A vizsgálat összefoglalásában szereplő spektrumzavar kifejezés arra is utal, hogy a tünetek súlyossága, a mentális betegség mértéke széles spektrumon mozoghat.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. június 19., 19:54; Megválaszolva: 2022. június 22., 22:46
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kényszerek
Diagnózissal kapcsolatos kérdés
Asperger-szindróma, személyiségzavar...
Tisztelt Doktornő! Az alábbiakban hosszasan fejtem ki mindazt, aminek a hatására felmerült bennem, hogy lehet velem probléma. Régebben, 12-14 éves...
Szorongásos zavar
T. Doktornő! Ön szerint mi lehet a problémám? Régen pörgős voltam, felpörögtek a gondolataim, sokat beszéltem, nem tudtam abba hagyni...
Gyomorbántalmak, szorongás