Antipszichotikum, meddőség?

Kedves Doktornő! 40 éves férfi vagyok, 9 éve küzdök extrém szorongással, pánikbetegséggel. Többféle pszichoterápián át a relaxációs technikákig mindent kipróbáltam, eredménytelenül. Maradtak a gyógyszerek, elfogadtam. A teljesség igényével, amiket eddig szedtem: atarax, coaxil, spitomin, brintellix, béta-blokkoló, mizapin, trittico, xanax, rivotril, paroxetin, szertralin, escitalopram (az összes ssritől rosszul voltam, és nem csak az első 1-2 hétben) . Sok évnyi gyógyszeres kísérletezgetés után az orvosommal rátaláltunk arra a gyógyszercsoporta ami működött: kis dózisú antipszichotikumok. Aripiprazollal kezdtünk, nem hatott, majd váltottunk amisulpridra (200mg este) mely bevált, visszakaptam a régi életem. Az egyetlen hátránya a libidó nullára csökkenése volt, de a párom elfogadta, én is, cserébe azért, hogy újra van életem. Időközben a libidó miatt próbáltuk a kventiaxot, de teljesen mindegy milyen dózisban szedtem annyira szedált, hogy 1 hónap után abbahagytam, visszaálltam az amisulpridra. Az igazi probléma akkor kezdődött, mikor elterveztük, hogy babát szeretnénk. Fél évnyi sikertelen próbálkozás után az oka is meglett. Az amisulprid 1000 fölé emelte a prolaktint, a tesztoszteronom ez miatt kb 0 volt, melynek eredményeképp a spermavizsgálat teljes terméktelenséget mutatott ki (1-2 hímivarsejt volt a leadott mintában) . A lombik nálunk nem jöhet szóba, így annyi lenne tkp. a cél, hogy az inszeminációhoz szükséges spermaszámot valahogy elérjük (10 millió/ml) . Miután az amisulpridot nem akartam elhagyni, először endokrinológushoz fordultam, 1 évig próbálkoztunk prolaktin csökkentő gyógyszerekkel (bromocriptin, norprolac - mindkettő max. dózisban) , de egyik sem hatott semmit sem. Ezt követően újabb konzultáció a a pszichiáterrel, belementem, hogy babráljunk a gyógyszerekkel. Újra elővettük az escitalopramot (20mg) , 5 hétig szedtem, de csak fokozta a szorongásomat, sőt, kifejezettem rosszul voltam tőle. Vissza az antipszichotikumokhoz, most tiapridalt szedek 2 hónapja, használ, de a héten kiderült, hogy sajnos ez is ugyanúgy az egekbe emelte a prolaktint. A két, prolaktint nem "maceráló" gyógyszert, az aripiprazolt és a kventiaxot ugye kilőttük, mert az egyik nem hatott, a másiktól rosszul voltam. 2 pszichiáterrel is konzultáltam, de már teljesen tanácstalanok. Tudom, hogy így interneten keresztül Ön nem fog nekem semmi konkrétumot mondani, de ha valami irányt mutatna, hogy merre lehetne elindulni, mit lehetne még kipróbálni hálás lennék. Jelenleg reggel-délután szedek 1-1 db 0.5 mgos xanaxot és 100 mgos tiapriadalt és estére alvásjavítónak 100 mg tritticot. Nagyon elvetélt ötlet lenne a tiapridal elhagyása és a xanax emelése napi 2*1 mgra emelése (az sr fajtából)? Tudom, hogy a benzodiazepin veszélyes víz, de azért, hogy újra termékeny legyek, lehet bevállalnám. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza szorongás kezelése témában

Tisztelt Kérdező,

Sajnos ennyi gyógyszeres próbálkozás után én sem tudok új ötlettel előállni. Ha csak azt nem próbálhatná meg, hogy felkeresi valamelyik Pszichiátriai Klinikát, amelyik Önhöz a legközelebb van. Ezeken gyakran találkoznak speciális igényekkel, illetve az új készítmények bevezetése is többnyire itt történik. Talán ők tudnának további lehetőségekkel szolgálni.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. június 24., 18:59; Megválaszolva: 2021. június 29., 20:44
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Kventiax 25 mg szorongás
Kedves Doktornő, 2012 óta szedtem napi 150 mg Ketileptet, amit (mivel szorongásos tüneteim nagy mértékben csökkentek) sikerült 2017 decemberére...
Pánikbetegség és mellkasi panasz
Jó napot kívánok. 3x ért olyan amióta egyedül élek a lányaimmal hogy mellkas szorítás/heves szívverés/hidegrázás/labremegés. Elmentem a...
Mi lehet a bajom??? Félek
Antidepresszáns okozta hízás