• Izolált systolés magas vérnyomás fiatal korban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 24 órás vérnyomásmérés átlaga 140/73 lett. Korábban, 5 éven keresztül versenyszerűen sportoló (motocross), de 3 éve abszolút mozgásszegény életmódot folytató (172cm 77kg-os sportos testalkatú) fiatalember esetében, egyetlen vérvétel (enyhén emelkedett hugysavszint) és a 24 órás mérés alapján mennyire indokolt a coverex-as 5mg tabletta háziorvos általi felírása anélkül, hogy mozgásterápiát és étrend változtatást ajánlott volna? Kardiológushoz beutalta. Ha életmód váltás után a kardiológus szakorvos indokoltnak látja a gyógyszer szedését, azt a későbbiekben folyamatosan szedni kell, vagy javuló értékek mellett el lehet hagyni? Milyen mellékhatásokra lehet számítani a gyógyszer szedésével? Hosszú távon milyen káros hatásai lehetnek? Válaszát előre is köszönve üdvözlettel

        Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszeres kezelés? témában

        Kedves Kérdező! 24 óra alatt 140/73 Hgmm vérnyomás átlag valóban nem optimális, nyilván vannak bőven 150 Hgmm körüli értékek is. Elsőként viszont érdemes az életmódváltoztatással (- ismételt könnyű-közepes intenzitású sport- , sószegény étrend, koffein- és alkoholmentes italok fogyasztása, stressz csökkentése, megfelelő alvás biztosítása- ) megpróbálni rendezni a vérnyomást. Egyáltalán nem biztos ilyenkor még, hogy enyhe magasvérnyomás betegség esetén, örökre folyamatosan kell gyógyszert szedni. De ezt hosszabb távú után követés, ellenőrző vizsgálatok után lehet megmondani. A fent megnevezett gyógyszer, ha szükséges, hosszútávon is szedhető. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. április 06., 11:00; Megválaszolva: 2019. április 15., 15:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: