• Önrongálás, bőr rágása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy unalmamban vagy stressz hatására rágom a kezem, tépkedem le róla a bőrt és a kezem nagyon csúnya már! Évek óta küzdök ezzel a problémával, de sehogy nem tudom magam fegyelmezni, hogy ne tegyem! Pár évvel ezelőtt kipróbáltam egy csípős ecsetelős kenőcsöt, de ez sem akadályozott meg abban, hogy a kezemről ha nem szájjal, akkor kézzel tépjem le a bőrt! Szeretnék felhagyni ezzel a rossz szokásommal/függőségemmel, van valami ötlete esetleg, hogy mivel próbálkozzak, esetleg gyógyszert vagy nyugtatót kéne írassak, hogy az hátha megszünteti a stresszt és a problémámat? Várom válaszát! Köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a viselkedészavar témában

        Kedves Kérdező! Ez egy súlyos probléma, amit nagyon nehéz megszüntetni, éppen azért, mert szorongásos alapon alakul ki. Vannak keserú ecsetelők, amiket ön is említett, de nem mindenkinek segítenek. Nőktől hallottam, hogy segít, ha lakkozzák a körmüket, mert egyrészt nem szívesen teszik tönkre a szép körmöket, másrészt a lakk keserű íze rádöbbenti őket, hogy már megint rágják a körmüket vagy a bőrt. Az ön esetében ez a megoldás nem jön szóba, de lehet olyat is csinálni, hogy egy levágott kesztyűujjat húz az ujjára, ami megakadályozza a rágcsálást. Ezen lehetőségek mindegyike kémiai vagy mechanikai úton javít a problémán, de én azt javaslom, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát, aki tud segíteni abban, hogy tudja más formában feldolgozni a stresszt.


        Kérdés: 2014. május 27., 15:30; Megválaszolva: 2014. június 02., 01:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: