stressz, szorongás

Tisztelt Szakértő! Tanácsot szeretnék kérni egy problémámmal kapcsolatban.Egyetemista vagyok, zenész szakon. A pályámból adódik hogy sokat kell gyakorolnom, napi több órát, ehhez sok erő szükséges. Tanulmányaim jól mennek, mégis amióta 5 éve abba kellett hagynom a hegedűs pályámat egy izomgyengeség miatt és más zenei irányra kerültem, jelentős gondjaim vannak. Nem tudom, hol az egészséges határ a teljesítésben, szinte mindig aggódok vmiért, pl.már előre vagy egy ZH, zongorás felmondás miatt. Viszont sokszor bepánikolok szinte minden nyomós ok nélkül, lelkileg mélypontra kerülök, úgy érzem, nincs erőm végezni a rám váró feladatokat.Sokszor spontán rámjön pl. óra előtt (pedig nincs mit félni) a majdnem rosszullét, fáradság, koncentrációgyengeség, szívdobogás, magas pulzusszám.. Ez sajnos a teljesítményemre is kihat, habár a képességeim annyira nem engedik, de észrevehető. Mindez annak ellenére, hogy megtanulom és tudok dolgokat, de később nem tudom erről meggyőzni magam, nehezen tudok ilyen állapotokon úrrá lenni. Múlt vizsgaidőszakban megtapasztaltam, hogy ilyen rohamokban rámtörő szorongásoktól, kétségbeesés és önbizalomhiánytól egy vizsgát nem tudtam elvégezni, annyira mélypontra kerültem. Nagyon érzékeny vagyok, könnyen sírok, a legkisebb kudarc is letör, pedig szeretem a pályám, a sok elvárás ellenére is. Sokszor ilyen állapotokkal nem tudok mit kezdeni, nem tudok igazán örülni, kikapcsolni. Ez a helyzet nem mindig ugyanolyan rossz, ha nem gondolok dolgokra, akkor jobb. Lehet, ezeket is a hegedűs pályám elvesztése okozta, mert még most is nagyon bánt.. Viszont az ilyen állapottal nehéz létezni (szolfézs-elmélet tanárnak készülök) , szeretném kérdezni, mit lehet ezzel tenni? Kell e egyáltalán vele foglalkoznom? Egyáltalán mi ez? Nagyon kevés időm van, ez is nagyon nyomaszt. Ha csak úgy (okkal, vagy nélkül) rámtör ez az állapot, akkor nehezen múlik el, nem tudok igazán teljesíteni. (szédülés némelykor, fáradság, önbizalomhiány, hirtelen szapora szívverés, utóbbi máskor is(91-106) , lelki hullámvölgyek.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza stressz témában

Kedves Kérdező!

Szakmailag azt mondanám, hogy generalizált szorongása van, pánik rohamokkal. Ennek kezelése lehet gyógyszeres - ezt pszichiáter orvos segitsége kell. De fontos lenne a pszichoterápia is. Ennek sok módja van, talán ebben a fiatal életkorban jó lenne valamilyen kreativ terápia, művészetterápia, vagy pszichodráma. Amig orvosi segitséget nem talál, addig használhat gyógynövényes nyugtatót nehéz napokon, és próbálhatja egy naplóba leirni az érzéseit, gondolatait, amikor nehéz pillanatokat él át, leirhatja vagy lerajzolhatja az álmait. Ezekkel később a terápia alatt is foglalkozni tudnak majd.

Kérdés: 2012. október 30., 00:01; Megválaszolva: 2012. november 01., 20:40
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Demencia vagy más?
Tisztelt Doktornő! Nehéz pontosan leírni, amit érzek. A háziorvosomnak biztosan nem tudnám nyugodtan elmondani a tüneteket, mivel az ő jelenléte is...
Pánikbetegség?
Kedves Doktornő, Mostanában eléggé túlfeszített életmódot/élettempót folytattam, és volt egy rosszullétem, ami óta eléggé szorongok, mélyen...
Hogy tudnék rajta változtatni?
Mélyen tisztelt Kovács Piroska Doktornő! Most vagyok végzős és elég nagy stresszhullámot kapok, tanárok miatt meg maga az érettségi nyomása...
Fejfájás reggelente: mitől lehet...
Tisztelt Doktor Nő! Az elmúlt 3, 4 napban állandó hangulat ingadozásaim vannak, nagyon fáradékony vagyok, mindig csak aludnék. Férjemmel céget...
feszültség
gyerekkorom óta stresszes vagyok, így elég régen vérnyomáscsökkentőt, bétablokkolót szedek.Ha szükséges nyugtatót is.5-6 éve megjelent a...