• Önbecsülési probléma vagy stessz okozta leblokkolás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő! Egy érdekes dologra lettem figyelmes családomban ami kapcsán kérni szeretném véleményét.Unokaöcsém 8 éves 2 osztályos kisdiák, sokat beszélgetek vele, egyik ilyen alkalommal rákérdeztem melyik tantárgyat nem szereti, a testnevelés órát felelte, kérdeztem miért, elmondta hogy mert nem érzi jól magát az órán, ujra kérdeztem miért? elpanaszolta hogy a téli hidegek miatt tornaterembe kényszerülnek és olyankor ha velük együtt más osztályok diákjai is jelen vannak, folyton szorongó érzése támad, felgyorsul a szivverése, elönti a forróság, és ugy érzi mintha minden figyelő tekintet csak rá szegezödne és ez nagyon zavarja, és következményként földbe gyökerezik a lába és nem tud felhötlenül eggyütt tornázni diáktársaival.Furcsa az is hogy elmondása szerint mikor egyedül az ö osztálya van jelen a teremben nem érzi szorongva magát, csak ha mások elött kell produkálnia magát.Nem tudom mien okbol lehet ez nála és ugyanakkor félek nem e tölem örökölte mivel anno iskolás éveim idelyén hasonló dolgokon mentem jomagam is át, de én igy közel a negyedik x hez, már kinöttem, Szóval ön szerint az önbecsülésével lehetnek problémák vagy csak valami rossz beidegzödés miatt érzi magát igy a kis fiu? és mit lehet tenni amivel megszüntethetö ez a szorongó érzése sportolás mozgás közben? válaszát köszönve, Tamás.

        Kovács Piroska válasza a szorongás témában

        Kedves Tamás! Amit leírt az unokaöccsénél az egyfajta idegen szociális közegben adott pánikreakció. Ez részben egyéni adottság (szorongó, befelé forduló személyiségvonás), másrészt viszont tanult cselekvés. A stresszre adott reakció, a megoldás, a válasz mivel tanult viselkedés, ami az önök családjánál valószínűleg nem megfelelő, ezért "átadható" a következő generációnak. Mivel tanult, ezért megváltoztatható. Gyerekek esetében a szülőket szoktuk megtanítani arra hogyan és mit tegyenek, amivel "átprogramozhatják" és ezzel megváltoztathatják a nem kívánt viselkedést, ezzel egyben megszakítják a "negatív kört" is. Üdvözlettel: Kovács Piroska


        Kérdés: 2012. február 15., 18:54; Megválaszolva: 2012. február 17., 11:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: