• Dr. Boha Katalin

        Neurológus, Pszichiáter

        178

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, pszichiáter

        Bemutatkozás:


        1985-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen.



        Első munkahelyem a BM Központi Kórház és Intézményei Organikus Idegosztálya volt, ahol egészen 2007-ben történt bezárásáig dolgoztam, 2000-ig a fekvőbeteg osztályon, utána pedig a szakrendelőben. Neurologia szakvizsgát 1990-ben tettem le, majd 1994-ben pszichiátriából is szakvizsgáztam.



        Jelenleg a Törökbálinti Tüdőszanatóriumban rendelek ideggyógyászati szakrendelésen, valamint a Budaörsi Egészségházban pszichiátriai szakrendelésen, emellett magánrendelésem van Törökbálinton, ahol neurologiai és pszichiátriai jellegü problémákkal is foglalkozom.



        2009 óta természetgyógyászati, ill. fülakupunkturás képzettséget is szereztem, mellyel azóta is kezelek pácienseket, valamint elektromágneses mező - BEMER - therápiával folytatok kezeléseket.



        Dr. Boha Katalin neurológus és pszichiáter szakorvos



        Telefon: 06-30-971-4696



        E-mail cím: [email protected]

      • Dr. Boha Katalin legutóbbi válaszai
        A leírtak alapján nem lehet megmondani hogy ez mitől van, lehet belső feszültségtől, szorongástól, kevés folyadék fogyasztásától, tartósan merev fejhelyzet tartásától, stb., de lehet persze még sok más is. Próbálja testmozgással, sportolással, nyaki masszázzsal, egy nagy pohár viz vagy cukormentes tea ivásával befolyásolni. Ha nem sikerül akkor orvosi vizsgálatra van szükség.
        Tisztelt Kérdező! A tünetei alapján elsősorban agyi keringési zavar gyanúja merül fel. A koponya CT negativitása önmagában ezt nem is zárja ki. Azt nem tudom hogy milyen egyéb vizsgálat alapján mondták ki a véleményt, és hogy kapott-e valamilyen gyógyszert. A koponya MR vizsgálat mindenképpen szükséges, de ha addig is folyamatosan panaszos, akkor biztosan van még teendő, akár vizsgálat, akár gyógykezelés terén. A migrén ugyan létezhet fejfájás nélkül is, de ez ritka. Ha nincs jól, akkor bizony menjen vissza a neurologiára és jelezze!
        Tisztelt Kérdező! A panaszai pánik-tünetekre utalnak. Ha az eddigi vizsgálatokkal nem találtak semmi megfoghatót/a gamma GT értéknek biztosan nincs köze ehhez/ akkor megnyugodhat és valóban psychológushoz kéne fordulni minél előbb, mert a korai szakaszban még gyorsan meg lehet fogni a pánikbetegséget.
        A CT-n leírt elváltozások általános, időskori eltérések. Az Alzheimer-kórnak egyértelmű CT jele nincs, de többnyire a jellegzetes helyeken lévő agykéregsorvadás/ atrophia/ utal rá. A diagnózist a neurológiai vizsgálat és az egyéb / labor, CT, stb./ vizsgálatok együttes értékelése adja meg, ezt a vizsgálatra küldő neurológus tudja csak megtenni.
        Ennek rengeteg oka lehet, de ha azóta nincs semmi különös panasza, akkor valószínűleg semmi komoly. Lehet a stressztől, sok kávé vagy energiaital fogyasztásától, de még sok mindentől amit csak a személyes kikérdezéssel lehet megtudni. Ha pedig azóta is van panasza, akkor forduljon a háziorvosához.
        A műtét valóban elég nagy megterhelés az ő korában, ezért minden eszközzel a konzervativ megoldás javasolható. A fájdalomcsillapítás lenne a legfontosabb, amit kombinált gyógyszeres vagy injectios kezeléssel biztosan el lehet érni. Alternativ megoldásként javaslom a GUNA terápiát, ami egy homeopathiás injectios készítmény, ezt kiképzett orvosok adhatják be.
        A CK magas volta valamilyen izomrendellenességre utal, ez lehet szívizom vagy végtagi, un. "harántcsikolt" izom is. Neurologusként EMG vizsgálatot tartanék még szükségesnek és ennek alapján ha szükséges neuro-immunológiai vizsgálatot.
        Tisztelt Kérdező! Az arcban lévő izomrángások, amennyiben azok ütemesek, akkor tik- nek felelhetnek meg. Hogy az Öné ilyen vagy csak 1-1 rándulás, vagy torzulás, azt csak személyes vizsgálattal lehet megállapítani. Ha tik, akkor enyhe formában csak lazítási gyakorlatokat, tornát szoktunk javasolni, súlyosabb formában gyógyszeres kezelést. Neurológiai szakvizsgálatra lenne szüksége.
        Sajnos előfordul hogy terhesség alatt a migrén romlik, ilyenkor elsősorban a magnezium-B6 tabletta nagyobb adagú szedését javasoljuk, valamint az akupunktura lehet még jó hatású. Az említett levetiracetam tabletta nem tipusosan szolgál a migrén enyhítésére, de ha Önnek használt korábban, akkor esetleg lehet kicsit emelni a dózison. De ezt mindenképpen beszélje meg a neurológusával, aki felírta.
        Amit Ön leirt az mindenképpen arra utal hogy Önnek pszicho-szomatikus eredetü panaszai /is/ vannak.Neurologiai vizsgálat lenne szükséges, ahol megállapítják hogy van-e esetleg bármilyen szervi idegrendszeri betegsége. Ennek alapján dönthető el a kezelés, ami biztosan psychés jellegű kezelést is magában foglal.
        A a fejen jelentkező nyilalló fájdalomnak legtöbbször nem agyi eredete van, hanem a koponyán kívüli képletek- izmok, szalagok, akár nyirokcsomó- feszülése, feszítő hatása okozza. Lehet valami gyulladás következménye, akár a rossz fog okozta kisugárzó fájdalom. Az kiváltó okot kell kezelni, agydaganat semmiképpen nem merül fel.
        Tisztelt Kérdező! A leírása alapján ezeket nem lehet megmondani, ehhez részletes neurológiai vizsgálat lenne szükséges, valamint a gerincelváltozások, a műtét pontos ismerete. Az MRI-n kívül a gerinc vizsgálatára jelenleg csak a CT ill.egyéb röntgen vizsgálatok alkalmasak, de kiegészítésképpen ha szükséges, lehetséges EMG-ENG vizsgálatot, vagy SEP vizsgálatot igénybe venni. Ezek még segíthetik a tünetei elkülönítését és a prognózis megítélését.
        Tisztelt Uram! A Parkinson kórnak nem minden fajtája jár remegéssel, sőt van akinek egyáltalán nincs, ez így igaz! A izommerevség, meglassult mozgás, hajlott tartás, járászavar, egyensúly problémák, és még sok egyéb tünet megléte (vagy ezek egy részének megléte) alapján a diagnózist szakember egyértelműen fel tudja állítani. A fenti gyógyszerek egyértelmű diagnózisra utalnak.
        Panaszait minden bizonnyal a nyaki izomzat merevsége okozza, amit a mozgáshiány és a tartós ülőmunka okozhat. Javasolt a rendszeres sportolás mellett nyaki masszázs, izomlazító krémek használata, nyaki gerinc torna. Átmenetileg fájdalomcsillapító szedése.Ha nem szűnik akkor természetesen forduljon a háziorvosához.
        A tünetek alapján nagyon valószínű a pánikroham, az jár ilyen, tipikus tünetekkel. Psychiáter vagy psychológus segítségét kérne kérni, ill. kezelést kezdeni, mivel magától többnyire nem szokott elmúlni, sőt rosszbbodás várható.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés