Dr. Bene Orsolya

Dr. Bene Orsolya

kardiológus szakértőnk
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Ájulás után "bénulás"

Kedves kérdező! Az ájulásoknak sok oka lehet, elsősorban kardiológiai, neurológiai kivizsgálás jön szóba. Kardiológiai ok lehet pl. ritmuszavar, billentyűhiba, szívizom-betegség, neurológiai ok pl. epilepszia. Jó lenne tudni, hogyan kezdődik a rosszullét, mennyi ideig tart, hogyan szűnik meg. Ha látja a rosszullétet valaki, akkor van-e közben rángatózás? Harapta-e meg közben nyelvét, volt-e esetleg bepisilés? Megelőzte-e az ájulást valami, esetleg szapora szívverés? Netán pánik, szapora légvétel előzte meg a rosszullétet (esetleg ettől is lehet görcs a végtagokban)? Ezeket érdemes végiggondolni a vizsgálat előtt, a tünetek pontos leírása segíthet a diagnózisban. Javasolt háziorvosi beutalóval kardiológus, neurológus felkeresése, a vizsgálatok negativitása esetén még pszich. vizsgálat jön szóba.

EKG vizsgálat

Kedves kérdező! Ezek csak az EKG-készülék által megadott adatok, csak egy részét képezik az EKG-értékelésnek. Látható egy kis bal deviáció, egy jelzetten szélesebb QRS, ezek lehet, hogy csak alkati eltérések (vagy a gép rosszul számolt), ezért jó lenne magát az EKG-t is látni (illetve pl. az ST-szakaszról nem is nyilatkozik a gép). Mindenesetre már az életkora miatt sem várható, hogy nagy eltérés legyen, de a teljes értékeléshez jó lenne, ha orvos is látná az EKG-t.

Béta blokkoló és multivitamin szedése egyidejűleg

Kedves kérdező! Kálium tartalmú készítmény szedése valóban nem ajánlott bizonyos vérnyomás-csökkentők mellett, ilyenek az ACE-gátlók, angiotenzin-receptor-blokkolók, bizonyos vízhajtók, de veseelégtelenség fennállása mellett sem javasolt szedésük. Béta-blokkoló mellett azonban nyugodtan szedheti, egyébként egy banán is több káliumot tartalmaz, mint ez a készítmény. A vitamintartalom azonban elég magas, lehet, hogy érdemes lenne sportban jártas dietetikussal is egyeztetni.

Aorta magnyúlás.

Kedves kérdező! Ez valószínűleg csak életkori sajátosság, ill. utalhat pl. érelmeszesedésre. Ha nincs kiszélesedve az aorta (márpedig nem ezt írták le), akkor nincs különösebb teendő, tartsa célértéken a vérnyomást, koleszterinszintet.

Hosszú mellkasi fájdalom bal oldalon (orvos mellhártyagyulladást mondott)

Kedves kérdező! Valószínűleg csak mellhártya-gyulladás áll a háttérben. Az EKG teljesen rendben van, a szívburok-gyulladásnál többnyire vannak EKG-eltérések, szívizom-gyulladásnál is lehetnek, ill. ilyenkor megemelkednek a vérben a szívenzim-szintek - nem írja, történt-e vérvétel. Valószínűbbnek tartom a pleuritist, de biztosabbat szívultrahangos vizsgálat mutatna (van-e folyadék a szívburokban, van-e falmozgászavar), ill. jó lenne látni a laborokat is. Ha a panaszok tartósak, vagy légszomj, ritmuszavar (gyakori melléütések, szapora szívverés - bár ez utóbbi bármilyen lázas állapotban előfordulhat) jelentkezik, javasolt kardiológiai vizsgálat.