Dr. Bene Orsolya

Dr. Bene Orsolya

kardiológus szakértőnk
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Ájulás után "bénulás"

Kedves kérdező! Az ájulásoknak sok oka lehet, elsősorban kardiológiai, neurológiai kivizsgálás jön szóba. Kardiológiai ok lehet pl. ritmuszavar, billentyűhiba, szívizom-betegség, neurológiai ok pl. epilepszia. Jó lenne tudni, hogyan kezdődik a rosszullét, mennyi ideig tart, hogyan szűnik meg. Ha látja a rosszullétet valaki, akkor van-e közben rángatózás? Harapta-e meg közben nyelvét, volt-e esetleg bepisilés? Megelőzte-e az ájulást valami, esetleg szapora szívverés? Netán pánik, szapora légvétel előzte meg a rosszullétet (esetleg ettől is lehet görcs a végtagokban)? Ezeket érdemes végiggondolni a vizsgálat előtt, a tünetek pontos leírása segíthet a diagnózisban. Javasolt háziorvosi beutalóval kardiológus, neurológus felkeresése, a vizsgálatok negativitása esetén még pszich. vizsgálat jön szóba.

Magas vérnyomás és rosszullét

Kedves kérdező! Ha hármas kombináció mellett is gyakran vannak kiugrások, érdemes lenne utánajárni, nincs-e valamilyen egyéb eltérés (pl. pheochromocytoma) a háttérben. Javasolt hypertonia szakrendelés felkeresése (nagyobb, megyei kórházakban, egyetemi centrumokban találhat ilyet) , ill. endokrinológia is szóba jön.

Szívritmuszavar és versenysport

Kedves Tamás! Jó lenne tudni, milyen ritmuszavarról van szó. Ha nincs szervi szívbetegség, akkor bizonyos ritmuszavarok mellett lehet sportolni, máskor a tünetektől függően kezelés lehet javasolt. Célszerű lenne elektrofiziológiai szakrendelést felkeresni (Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Budapesten a SOTE Kard. Központban, GOKI -ban, ÁEK-ban, Budai Irgalmasrendi Kh.-ban, valamint Zalaegerszegen, Balatonfüreden van ilyen) . Bizonyos ritmuszavarok katéteres ablációval megszüntethetők, ezután a sport nyugodtan folytatható, de ennek megítélésére specialista felkeresése ajánlott.

vérnyomás problémák

Kedves kérdező! Teljesen normális, ha terhelésre emelkedik a szisztolés vérnyomás (felső érték) , a diasztolés pedig csökken (alsó érték) . Az alacsony diasztolés vérnyomás hátterében állhat az erek életkorral kialakuló merevedése, meszesedése, de okozhat ilyet pajzsmirigy-betegség, aortabillentyű-elégtelenség is (bocsánat, de nem látszik teljesen, milyen betegségei vannak, lehet, hogy ez ismert is) . Ha panaszok is társulnak az alacsony értékekhez, érdemes lenne kardiológiai kivizsgálásra menni.

EKG vizsgálat

Kedves kérdező! Ezek csak az EKG-készülék által megadott adatok, csak egy részét képezik az EKG-értékelésnek. Látható egy kis bal deviáció, egy jelzetten szélesebb QRS, ezek lehet, hogy csak alkati eltérések (vagy a gép rosszul számolt) , ezért jó lenne magát az EKG-t is látni (illetve pl. az ST-szakaszról nem is nyilatkozik a gép) . Mindenesetre már az életkora miatt sem várható, hogy nagy eltérés legyen, de a teljes értékeléshez jó lenne, ha orvos is látná az EKG-t.