agykamratágulat

Kedves Doktor! Szeretném véleményt kérni. Magzati ultrahang vizsgálatkor a 25. héten 5 mm-es agykamratágulatot találtak, majd a 32. héten ez 8mm-re növekedett. Ennek milyen okai lehetnek? Nem csökkennie kellene? Toxoplazmam negatív, már gyerekkoromban átestem rajta. Ha nem csökken, hanem nő a tágulat, akkor az betegségre utal? Mit lehet tenni? Köszönöm! Anno

Dr. Deli Tamás válasza agykamratágulat témában

Kedves Anno!

Ha a leírt adat a rutinszerűen mért agyi oldalkamrára vonatkozik, orvosi jelentőségű tágulat nincs, mert tágulatról csak 10 mm felett beszélünk. Ha nem oldalkamráról van szó (van még ún. 3. és 4. agykamra is) vagy egyéb elváltozás is látható, akkor esetleg lehet valami rendellenesség - ha ilyesmit is írtak a leletére, nyugodtan írja meg, megpróbálom értelmezni Önnek.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 28., 09:43; Megválaszolva: 2011. március 03., 22:08
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Agykamratágulat
Üdvözlöm! 30. terhességi hétben vagyok, 26-dik héten a magzatnál 12 mm-es oldalkamra tágulatot (mindkét oldalon) állapítottak meg és nagyon...
agykamratágulat
Tisztelt dorktor nő/úr Egy 27. hetes kismama vagyok és egy ultrahang vizsgálaton a magzatnál 12mm-es oldalkamra tágulatot állapítottak meg, más...
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger