Agykamratágulat

Üdvözlöm! 30. terhességi hétben vagyok, 26-dik héten a magzatnál 12 mm-es oldalkamra tágulatot (mindkét oldalon) állapítottak meg és nagyon rám iesztettek. Azóta voltam torch vizsgálatra és a következő eredmények jöttek ki: toxoplazma IgG pozitiv (9, 4UI/ML) , toxoplazma IgM negativ (0, 2 UI/ML) , citomegalovirus IgG pozitiv (483, 7 AU/ml) citomegalovirus IgM negativ (0, 25 AU/ml) . Az orvosom elmondta, hogy friss fertőzésem nincs, az ultrahangon még mindig ugyan akkora a tágulat, tehát nem nőtt, de nem igazán nyugtatott meg. Azt mondta hogy bármi lehetséges. Kérdésem az lenne, hogy ha így marad a tágulat milyen következményei lesznek, ha pedig nő akkor mi a teendő. Egyáltalán lehet valamit tenni. Hallottam a söntről, ezt mikor alkalmazzák? Köszönöm a válaszát, remélem megnyugtató lesz. Tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza agykamratágulat témában

Tisztelt Hölgyem!

A TORCH eredmények valóban csak korábbi fertőzésekre utalnak. Ha nagyobb mértékű kamratágulat nem alakul ki, feltehetően semmi következmény nem lesz, szülészeti teendő nincs, esetleg megszületés után megnézik a gyerekorvosok a baba agykamráit ultrahanggal, de ez sem feltétlen szükséges. Ha a 2-3 hetente végzett ultrahangok a kamratágulat fokozódását, extrém esetben az agyállomány elvékonyodását és a fejátmérő fokozódását mutatnák (hydrocephalus - "vízfejűség") , a szülés koraibb elindítása jöhetne szóba. A méhen belüli shunt ez esetben ekkor nem valószínű, mert a terhességi kor (32-34-36. hét lenne) inkább már a koraszülés megindítása mellett szólna. De erre igen-igen kicsi az esély, szerintem csak az elsőként vázolt forgatókönyvre fog sor kerülni és nem lesz semmi baj. Minden jót kívánva,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 27., 16:56; Megválaszolva: 2011. március 06., 10:21
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet