Hormonzavar- magas DHEA-S szint

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kamaszkorom óta küzdök pattanásokkal és túlzott szőrösödéssel. Mivel néhány hónappal ezelőtt menstruációs problémáim is voltak, felkerestem a nőgyógyászomat, aki hormonvizsgálatra küldött. Az eredmény a következő: két hormont kivéve minden a határértéken belül van. A prolaktin értéke 4, 44 ng/ml (ref.érték: 6, 00-29, 90) , a DHEA-S pedig 9, 66 (ref.érték: 0, 24-6, 40) . Az orvosom azt mondta, a prolaktinnal csak akkor van baj, ha magasabb a kelleténél, a DHEA-S pedig a szőrösödésért és a pattanásokért felel, de nem lehet vele mit csinálni. Ez valóban így van? Hiszen végre megtudtam, mi ennek a nagyon zavaró tünetnek (számomra betegségnek) az oka. Várom válaszát, tanácsát. Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza szőrösödés témában

Tisztelt kérdező!

Leírása alapján a policisztás ovarium betegség fennállása valószínű. További diagnosztikus lépésként terheléses vércukor és kétpontos inzulinszint-vizsgálat indokolt, az eredménytől függően metformin nevű gyógyszer indítása lehet szükséges. A férfihormon-túlsúly tünetei miatt antiandrogén hatású fogamzásgátló (pl. Cypromix) alkalmazása tűnik indokoltnak. Ha kezelőorvosa az ilyen terápiás és diagnosztikus lépésektől elzárkózik, forduljon másik nőgyógyász vagy belgyógyász endokrinológushoz.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 16., 14:17; Megválaszolva: 2011. január 20., 10:48
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas tesztoszteron szint
Érdeklődni szeretnék, valószínűleg magas a tesztoszteron szint a szervezetemben, egyre jobban szőrösödöm (áll, bajusz, orca, mell, karok..) a hajam...
szőrösödés
Kedves válaszoló! 21 éves lány vagyok. Évek óta tapasztalok férfias jellegű szőrösödést (erős, néhol göndörödő szőrszálak a mellbimbóm...
Túlzott szőrösödés
Tisztelt Doktor/Doktornő! Az én panaszommal már több éve kűzdök kisebb- nagyobb sikerrel. Túlzottan szőrösödöm, olyan helyeken, ahol ez nem...
Szőrösödés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy kínos probléma miatt fordulnék Önhöz. Szőrösödéssel küszködöm, ami legfőképpen a hátamon mutatkozik meg. Nem...
Szőrösödés és normál...
Most 32 éves vagyok. A menzesem 12 évesen jött meg, pár évre rá, és azóta is fokozott szőrnövekedésem van (csak) az államon. A ciklusom korábban...