nyitott hátgerinc

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 2010 aug.19-én szültem császárral 2. gyermekemet. A szülés után mikor mosták le akkor vették észre hogy nyitott hátgerinccel született a szülés előtt minden leletem és minden utrahangos vizsgálatom eredménye negatív lett, ezért teljesen értetlenül állok az eset felett, nagyon sok cikket olvastam már ezzel kapcsolatba, de sajnos nagyon okosabb nem lettem. Azonnal elvitték a gyermeket és másnap rögtön megműtötték, még nem tudni egyenlőre hogy mi marad vissza majd mert úgy nézz ki hogy a járással a széklet és a vizeletürítéssel lehetnek majd még gondok. a medence csontnál egy 5cm-es szakaszon volt nyitott úgy írták a záróba hogy gerinchasadék a keresztcsonti szakaszon vízfejűség nélkül. Csak azt nem értem hogy ha annyi vizsgálaton meg macerán végig kell menni egy kismamának akkor hogy lehetséges az hogy nem látta meg senki a terhesség alatt hogy valami nincsen rendben? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Deli Tamás válasza nyitott gerinc témában

Tisztelt Kérdező!

Először is: nagyon sajnálom, ami Önökel történt. Nyilván ebből a helyzetből nem fogom tudni megmondani, az Önök esetében miért nem sikerült méhen belül diagnosztizálni a rendellenességet. Azt tudni kell, hogy bár a nyitott gerincet (spina bifidát) méhen belül fel lehet általában ismerni ultrahanggal, több súlyossági fokozata is van (nem írta, Önöknél melyik fordult elő) , ezeket nem mind egyformán lehet látni ultrahanggal. A rendellenesség felismerésének az időablaka egyébként sajnos kisebb, mint ahogy tűnik, mert a 12 hetes ultrahangon még esetleg nem látszik az eltérés, a 24. hét utániakon (pl. 32. és 38. hét) elvileg meg kellene látni, de ennek viszont terápiás konzekvenciája nincsen, azaz spina bifida miatt - ha egyéb rendellenesség nem társul - ilyenkor nem lehet befejezni a terhességet. Marad a rutin vizsgálatok közül a 18. heti UH, amikor a felismert esetben a terhességmegszakítás jön szóba. Hogy a diagnózis miért maradt el, nem tudom, de most mindenképpen arra érdemes koncentrálni, hogy a gyermeke a megterhelő, komoly műtét (ek) és rehabilitáció eredményeként minél kevesebb maradványtünettel gyógyuljon meg. Ehhez a folyamathoz kívánok Önöknek nagyon sok erőt és kitartást.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. november 02., 12:56; Megválaszolva: 2010. november 08., 06:33
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hormonok kiértékelése
Meddig tekinthető normálisnak a...
Vérzészavar
Másodlagos szakvélemény
Menstruáció időtartama