Hirdetés
      • Lelet kiértékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 41 éves, szellemi munkát végző férfi vagyok, de a testmozgásra is igyekszem odafigyelni. Emiatt hetente 3 alkalommal sportolok (2 x 4 km úszás, 1 x 10 km futás). A családban 2000 évek elején a nővéremnél (45 év) és a húgomnál (33 év) is különböző mértékű spina bifidát állapítottak meg. Emiatt anno, 2001. júniusában háziorvosom RTG vizsgálatra utalt be, amely során Lumbalis g.o két-i felvételt készítettek. Megállapítás: "A lumbosacralis porcrés szűkebb. Az S I ívén keskeny spina bifida, a zárólemezek, csigolyatest magasságok megtartottak." Időközben lakhelyet változtattam és mivel a derekam nagyon érzékeny, kisebb súly emelése után is könnyen megfájdul, "beáll", új lakhelyem szerinti (új) háziorvosomat múlt héten felkerestem a 2001 évi vizsgálati eredménnyel, aki szintén RTG vizsgálatot rendelt el. A Lumbalis gerinc kétirányú felvételének megállapításai: A lumbális lordosis szabályos. Jelzett jobbra íveltség látható. A sacrum dőlése fokozott. A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek simák. A peremek ajak-, csőrszerűen megnyúltak. A porcrések dorsalisan, egyenetlenül szűkebbek". A csatolt jpg filebe egymás alá betettem a 2001. és a 2019. évi RTG vizsgálat eredményét. Mielőtt visszamegyek háziorvosomhoz, segítene értelmezni, hogy a leírtak pontosan mit jelentenek? A múlt heti vizsgálat függvényében most van spina bifida, vagy nincs? Ha jól tudom, ez nem gyógyul, nem múlik el... A másik kérdésem, hogy sport szempontjából kell-e valamire odafigyelnem, vagy minden mehet a régi kerékvágásban.? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Balázs

        Dr. Puskás Réka válasza a nyitott gerinc témában

        Kedves Kérdező!A spina bifida egy fejlődési rendellenesség, ami nyilván nem múlt el a két röntgen időpontja között. Valószínűleg nem tartotta fontosnak leírni a második kollega, annyira kicsinek találta, vagy pedig nem látszott jól a felvételen. Nem okoz semmi problémát az ilyen kicsi csontzáródási zavar, ne aggódjon miatta. És valószínűleg van spina bifidája. Sajnos a jpg filekat nem látom, valami technikai probléma lehet, vagy elfelejtette csatolni. Sokkal érdekesebb a leírásokban a csigolyák közötti porckorongok leírásával kapcsolatos változás. Először csak egy porcrésről írták le, hogy szűkebb, most meg már valamennyiről ezt állítják. Ezen kívül kopásos folyamatra utaló csigolyaperem elváltozásokat is leírtak, összességében ez arra utal, hogy az elmúlt évtizedben a gerincén porckorong kopásos folyamat zajlott. Ez nem feltétlen baj, de mivel önnek van terhelési gerincfájdalma, azt javaslom, hogy foglalkozzon a gerinc helyes terhelésével, izomegyensúly javításával és ne csak úgy folytassa a sportolást ahogy eddig tette. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. március 11., 21:16; Megválaszolva: 2019. március 14., 17:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő
        Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
        A hurutos köhögés
        COVID-19 kisokos