Vashiány

Üdvözlöm, Szeretném a segítségét kérni! Trombofília szűrésem eredményében ez jött ki: MTHFR 677C/T: Pozitív/heterozigóta genotípus. Most már tudom, hogy ez annyit jelent, hogy több folsavat kell fogyasztanom. Az orvosom a Femibion 800 Folsav+Metafolin vitamint ajánlotta. (Ebben 400mg a folsav). Időközben orvost válltottam. A labor eredményem vashiányt mutat, ezért a Gravidát vagy a Maternát ajánlja. Mivel a Femibionhoz ragaszkodom, így azt mondta szedjem tovább és az ajánlott 2 tabletta valamelyikét szedjem mellé naponta 1x. A patikus meggyőzött, hogy ezekben kevés a vas, így megvettem a Feroglobin B12 kapszullát. ( Ennek is csak 24 mg a vas tartalma, a folsav pedig 650.) A patikus szerint, ha minden nap szedem a Femibion mellé, nem lesz semmi baja a babámnak. 11 hetes terhes vagyok. Hosszú évek után sikerült a terhességem, így nagyon féltem a babát. Kérem, legyen szíves válaszolni. Szedhetem mindkettőt egyszerre? Nem lehet a vitamint túl adagolni? Gyors segítségét nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Fruzsina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a vashiány témában

Tisztelt Fruzsina! Kérdése több témát is érint, ezekre sorban reflektálok / válaszolok: 1. A MTHFR 677C/T heterozigóta állapotnak orvosi jelentősége semmiféle értelemben nincsen, teendőt nem igényel, a heterozigóta mutáció mellett az enzimaktivitás közel normális és emelkedett homociszteinszintet (>12 umol/l) nem okoz. Jelentősége a homozigóta T/T mutációnak volna (leírása alapján Önnél ez nem áll fenn), de ez is feltehetőleg csak akkor okoz problémát (velőcsőzáródási rendellenesség fokozott kockázata a magzatnál, trombózishajlam, terhességi komplikációk – preeclampsia, lepényleválás, magzati retardáció - fokozott esélye), ha magas a homociszteinszint, így inkább ezt releváns ellenőrizni a genetikai vizsgálat helyett, amit Önnél végeztek. Önmagában a T/T állapot sem biztos, hogy igényli a fokozott folsav (és B6, illetve B12 vitamin) pótlást, de valószínűleg ilyen esetekben indokolt. Az Ön heterozogóta állapotában erre a kiemelt figyelemre nincs szükség, de persze a folsavszedés mindenképpen előnyös, mint általában a terheseknél. 2. Hogy milyen terhesvitaminok vannak, melyik a jobb és ez kinek mekkora üzlet, ez külön megérne egy misét. Mindenesetre folsav szempontjából a piacon levők mindegyike kielégítő (bár nem egyforma mennyiséget tartalmaznak), kétfélét szedni szerintem fölösleges. Ha külön vaspótlás kell, a multivitamin mellett a megfelelő vaskészítmény szedhető (Neo-Ferro-Folgamma, Tardyferon stb.), a vashiány mértékétől függő, orvosa által meghatározott dózisban (erről nem írt pontos adatot, de tudni kell, hogy az enyhe vashiányos vérszegénység terhesekben igen gyakori). 3. A Gravidában és a Maternában is több a vas, mint a patikus által ajánlott készítményben. Alapvetően és általában azért inkább az orvos tanácsát javaslom megfogadni, persze a patikus is segíthet sok mindenben, de bizonytalanság esetén szerintem orvosát kérdezze. Jó egészséget és zavartalan terhességet kívánok! Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. augusztus 18., 19:47; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 01:46
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nem érzem a párom
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele