• Tüszőrepedés folyadék nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Férjemmel két éve babát szeretnénk. Ő rendben van (spermavizsgálat, urulógia, ultrahang). Nekem 4 évig volt hiperprolaktinemia-m, de már 2 éve rendeződött ez a probléma. PCO szindrómát diagnosztizáltak, és petevezeték átfújásom is volt, az egyik petevezetékem teljesen le van tapadva, a kontrasztanyag sem segített rajta. A másik jó. A menstruációm évek óta rendszertelen, tavalyi évben is összesen 7-szer menstruáltam, ebből 3-szor azért mert 3 hónapig fogamzásgátlót kellett szednem, hogy beálljon. Kétszer pedig a duphastontól jött meg a vérzésem. Febuár 18-án (miután januárban volt vége a fogamzásgátló szedésének) megjött a menstruációm, másnap 19-én peteérésem volt (18 mm tüsző, de clostylbegyt nélkül). A menstruáció két napig tartott. Két nap múlva uh-on megnézték, megrepedt a tüsző. Két hét múlva kellett visszamenni kontrollra. Március 8-án újból peteérést láttak (26x33mm szintén clostylbegyt nélkül). Mai nap kellett visszamennem, hogy volt-e tüszőrepedés. Az uh. leleten ez áll: R. nagy ut. nyh. 5, 5 mm. Jo.ov-ban 13x8mm-es bevérzett tüsző. A Dogulasban szabad folyadék nem látható. Azt mondta az ultrahangos hölgy, hogy pályafutása alatt még nem látott ilyet, hogy tüszőrepedés után ne legyen a Douglasban folyadék, annak lenni kell ott. A fejét fogta. Nagyon megijedtem. De hiába kérdezgettem, csak annyit mondott, hogy még nem látott ilyet soha. Még annyit mondott, hogy hólyag fertőzésem van, mivel lerakódást lát a húgyhólyagomban. Az igaz, hogy az első peteérésem óta fáj a hasam, gyakrabban járok pisilni. Kérdésem a következő: Ön találkozott-e ilyennel, hogy nincs folyadék tüszőrep. után? Ez valóban ekkora baj? Van-e esélyem a teherbeesésre? Melleim fájnak az első peteérés óta, nem eshettem teherbe? Vagy az 5, 5 mm nyálkahártyával lehetetlen? A hólyag fertőzésnek van ehhez valami köze? Esetleg hátránya a teherbeesésre nézve? Kérem válaszoljon, mert nagyon meg vagyok ijedve, félek attól, hogy soha nem lehet gyerekem!

        Köszönettel: Semani

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség témában

        Kedves Semani!

        Szinte hihetetlenül állok néha ezzel a problémával szemben, hogy butaságokkal miért kell stresszelni a nőket. A peteérése miatt egyáltalán ne izguljon. Ha 8-án a nagy tüszője megrepedt, akkor nem kell, hogy legyen folyadék 10-én, hiszen 1-2 nap alatt az a pici folyadék felszívódik. Nem a folyadéktól van tüszőrepedése.

        A másik, hogy valóban helyesen nézegetik, mert bizony kell a rendszeres kontroll a peteérés idején, de emellé több vizsgálatra lenne szükség. A hormonszinteket kellene ellenőrizni, és mivel ennyire nincs mensese spontán, előfordulhat, hogy szorosabb kontroll, és bonyolultabb gyógyszeres kezelés kellene. Ezt csak meddőségi szakrendelésen fogják elvégezni, és mivel az egyik oldali petevezető lezárt, a peteérésnél erre is kell figyelni, hogy melyik oldalon lesz peteérés. Tehát most, akár terhes is lehet, ha jó oldalon volt a peteérés. Nem tudom, mikor ellenőrizték utoljára a prolaktin szintet, erre mindenképpen sort kellene keríteni, mert a fogamzásgátlók megemelhetik a szintjét a hormonnak, és akkor ezt is kezelni kell.

        Írjon, ha további kérdése lenne, vagy valami nem világos, hátha tudok segíteni.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-13 12:56:21; Megválaszolva: 2010. március 13., 12:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: