• Méhszájseb szövettana mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        A Méhszájamon volt seb, ami szülést követően keletkezett leoperálták és elküldték szövettanra. Nem magyarárták el rendesen, h mi mit is jelent eziránt szeretnék érdeklődni! Górcső alatt: A vizsgált metszetekben helyenként szakadozott, lobos portió részletek láthatók.Ectocervicalisan a felszínt borító laphám több helyen kiszélesedik, kissé akanthoticus, a felszínen parakeratosis látszik.Endocervicalisan kis területeken látható hengerhám, máshol reservsejtes hyperplasia, illetve laphám metaplasia mutatkozik. Néhány metszetben a kiszélesedett hámon belül túlnyomóan az alsó harmadra terjedően enyhe magtorlódás és enyhén megnagyobbodott sejtmagok mutatkoznak néhány suprabasalis mitosis is azonosítható. Több kimetszésben a superficialis rétegekben szögletes magvú világos mag körüli udvarral bíró sejtek HPV infectios lehetőségét vetik fel. A szélek több kimetszésében szakadozottak, egyértelműen ezekről nyilatkozni nem lehet. Invasiora utaló jelek nem láthatók. +Diadnozis:Enyhefokú portio laphám dysplasia. Cervicitalis acuta in chronico. HPV infectio gyanuja. Elmagyarázná, hogy ezek pontosan mit jelentenek? Köszönettel: Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a méhszáj témában

        Kedves Tünde!

        A lelet szerint vannak rendellenes sejtek a szövettani vizsgálatra küldött anyagban, de ezek a rendellenességek nem súlyos jelenségek. Nagy valószínűséggel az eltérés vírusfertőzés okozza, a HPV. A széli részekről nyilatkozni nem tudtak, alapos utánköveés lenne javasolt.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-02-26 10:10:39; Megválaszolva: 2010. február 26., 10:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: