• Conizáció utáni szövettan leletem értelmezésében szeretnék segítséget kérni

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr.Nő! Segítséget szeretnék kérni Dr.Nőtől abban, hogy laikusként értelmezni tudjam a szövettanom eredményét.A műtétet végző orvos 6 hónap múlva hív kontrollra csak. Augusztus 7.-én volt LLETZ+cervix curettage műtétem. Dg. műtét előtt: cervicalis dysplasia (kolposzkóppal a méhszájon nem látszott eltérés) CINtec Plus: pozitív, HPV16 és egyéb hrHPV, nem zárható ki HSIL. A HPV 16, 2013-tól 5 évig jelen volt, 2 évig negatív majd a 16, most “visszajött” és egyéb hrHPV is lett.Közben szoros kontrollok alatt voltam. "Dg szövettan: a conisatumban HSIL/CINII-CINIII látszott mirigybeterjedéssel, a dysplasticus hám az endocervicális szélt nem érte el, az exocervicalisat igen." • A lelet alapján számomra nem egyértelmű, hogy épben történt -e a kimetszés, illetve sikerült -e a kóros részeket teljes mértékben kimetszeni a conizációval vagy maradtak ott még kóros sejtek –ezt jelentheti az, hogy a dysplasticus hám az exocervicalis szélt eléri? (a képeknél csatolom a teljes leletet) • Ha eléri a dysplasticus hám az exocervicalis szélt az a terület, ami azon túl van „meggyógyulhat” magától és ezért elég, ha 6 hónap múlva néznek meg újra?A patológustól érdemes-e, vagy nekem van-e lehetőségem kérni részletes leírást az exocervicalis szélt elérő sejtekről ,hogy CIN2 v. 3, illetve a mirigyhámot érinti-e? • A mirigybe terjedés mit jelent pontosan, mi okozhatja? A kóros sejtelváltozás ott is tapasztalható?Ez milyen veszélyt hordozhat? • A HPV nem csak a laphámban okozhat problémát? • Marad-e conizáció után HPV a méhszájon, hüvelyben? • Ha igen, mit tehetek, hogy majd a szexuális élet alatt ne fertőzzem meg a férjemet, majd Ő vissza engem? • Érdemes-e valamilyen immunerősítő gyógyszert szednem, vagy elég, ha vitaminokat szedek és sok zöldség, gyümölcsöt eszek és sportolok? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

        Dr. Baki Márta válasza a méhszáj, HPV fertőzés, conisatio témában

        Tisztelt Asszonyom! Levele és a mellékelt szövettani leírás alapján Önt az érvényes szakmai javaslatok alapján látták el és a szövettani lelet is a legújabb értékelést tartalmazza. Ennek megfelelően csak a méhszáj egy részét távolították el, ahol a laphám és a mirigyhám találkozik normális esetben. Ezen a területen „sejtnyugtalanságot” figyeltek meg, de egyértelmű rosszindulatú elváltozás nem volt kimutatható. Ez egy rákmegelőző állapot volt, amit, hogyha nem követnek és nem műtenek, akkor rák alakulhat ki. A műtéti beavatkozás jelen esetben elegendő volt. A szövettani feldolgozás során HPV fertőzést is igazoltak, de jelen esetben további vírus meghatározás nem történt. Valóban elegendő a fél éves megfigyelés. A szakmai ajánlások a biztonságos szexualis együttlétet (pl. óvszer használat) javasolják. Ezen kívül az Ön és partnere HPV oltását is lehetségesnek tartják: a már meglévő fertőzést nem fogják meggyógyítani, de az oltás más HPV altípusok ellen védelmet biztosíthat. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. szeptember 12., 15:23; Megválaszolva: 2019. szeptember 18., 06:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr.Nő! Segítséget szeretnék kérni Dr.Nőtől abban, hogy laikusként értelmezni tudjam a szövettanom eredményét.A műtétet végző orvos 6 hónap múlva hív kontrollra csak. Augusztus 7.-én volt LLETZ+cervix curettage műtétem. Dg....
        Nov.23.-án volt egy gyógykaparáson és a szövettani eredményemre ezt írták: Polypus cervico-corporalis uteri. Endicervicitis chronica partim acuta. Kérem válaszoljon hogy kezdhetek félni és mit jelentenek?
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Volt egy fibroadenoma műtétem. Érdeklődnék, hogy a szövettani eredmény leírásában a következők mit jelentenek?:.. megszaporodott mirigyállomány látható utóbbi helyenként pericanalicularis, máshol intracanalicularis...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a csatolt lelet alapján kell-e aggódnom? Anyajegyet távolítottak el a jobb térdemnél amire egész eddig azt mondták semmi baja, pedig már kertem a bőrgyógyászt távolítsa el de azt...
        Melanoma gyanújával távolítottak el egy 5x7 mm-es daganatot a lábamról, amit kb. fél éve vettem észre. Nem tűnt fel, hogy növekedett, azonban a műtét után találtam egy decemberi képet, ahol még csak kb 2 mm-es lehetett (fekete színű,...
        Tisztelt Doktor Nő! Páromnak 9-én vettek le egy bőrelváltozást a hasfaláról (26 éves), amiről akkor azt hittük, hogy egy gyulladt anyajegy, mert azt írták az ambuláns lapjára is. Tegnap kapta meg a szövetteni eredményt, amely nagyon...
        Üdvözlöm! 1 hónapja volt loop konizációm hpv 16 és hsil miatt. Megérkezett a szövettan eredménye, amiben az alábbiak vannak: I. Mikroszkóp alatt a portioból készült kimetszésekben az átmeneti zónában max. 10 mm felszíni kiterjedésben...
        Tisztelt Cím! A mai napon voltam szájsebészeten, mert kettő szemölcsszerű dolog van a nyelvemen és az ínyemen. A Doktor Úr azt mondta, hogy nincs semmi gond, ez egy szövetszaporodás és hogy holnap lefagyasztják őket. A kérdésem az, hogy...
        Tisztelt Doktornő/Úr! A kérdésem az lenne, hogy milyen előnye-hátránya van a vesebiopsziának, illetve lehet-e kockázata? A vesémen lévő ciszta növekedett, ezért javasolta az orvos a biopsziát. Szeretném még azt is tudni, hogy hogyan...
        Tiszteletem. Segítségüket szeretném kérni. Csütörtök délelőtt lesz egy csontvelő biopszia vizsgálatom. A kérdésem ezzel kapcsolatos: Kb. Hány nap alatt tudok ismételten, aránylag normálisan mozogni, vezetni. Vasárnap 170 km-t kell...