• Inszemináció

    Legfrissebb cikkek a témában
     

    Tisztelt doktor Úr/Nő.

    Egy het volt laparoszkópiás műtétem, ahol kiederült hogy csak a bal petevezetőm átjárható a jobb sajnos nem és a jobb annyira zárt és pont középen hogy megnyitni sem lehet mert annyira le van tapadva hogy a dokim szerint nincs is, meddőségi centrumban végezték a műtétet. Műtét után a doktorúr inszeminációt javasolt, azt mondta hogy menjek vissza hozzá a ciklusom 3. napján és akkor fogok kapni Clostylbegyt és Fostimon nevű gyógyszereket amiket majd szednem kell, de a hormon labor eredményem szerint van peteérésem mert 25 nmol/l a progeszteron eredméynem és 3 tüszőt látott a doktorur az uhn akkor miért kell mégis stimulálni ha van peteérésem és 3 tüszőm?
    Vagy kevés a 25nmol/l progeszteron szintem.

    A 2 hónappal ezelötti hormonlaboromon amit akkor csináltak a pelokatin szintem 500 helyett 576.1 mU/l volt az érték erre kaptam Bromokriptint napi 2x fél szemet és a köv. laoboron meg már jó volt az eredményem 4, 91 ng/ml volt (4.79-23.30) és azt mondta a doktorur hogy tovább szedjem a bromokriptint. Akkor miért kell még szedni ha jó a prolaktin szintem.

    A bromokriptin nem hátrányosan befolyásolja a peteérést vagy rosszul tudom.

    Az inszemináció jelen helyzetemben mennyire hoz majd sikert, a ciklusaim 28 naposak szoktak lenni és nincsen más betegségem sem amit a laparoszkópia bizonyított is, a petefészkeim gyönyörűek és a méhem is a doktorur szerint, a párom spermaképe.

    264millió össz spermaszám, 66millió/ml, 60% mozgó alak, 25% kóros, ezzel a spermaeredménnyel lehet sikeres már az első inszeminációnk? Ugy értem hogy jó ez a spermakép az inszeminációhoz,

    Mivel kell mennünk inszeminációra az elzárt petevezetékem miatt így már majd spontán nem is tudok teherbe esni?

    Mennyibe fog nekünk kerülni mivel sajnos nem vagyunk gazdagok de mindent megteszünk azért hogy legyen babánk nagyon drágák lesznek majd a gyógyszerek, mivel az inszem után majd kell szednem az utrogestant is és a tüszőrepesztőt is meg kell majd venni, ezek együttesen mennyibe kerülnek majd havonta ha az első nem sikerül.

    Az előző doktor akihez jártam a meddőségi centrum elött szedette velem a clostíbegyt tablettát 6 hónapig és nem volt peteérésem akkor most tuti lesz a clostytol mert ugy tudtam peteérést produkálni magmnak hogy iszom 4 hónapja a cickafark és a palástfű teákat és mióta iszom őket azóta van pém amit uh bizonyít.

    Mikor lesz nekem babám?

    Már 3 gyötrelmes év van a hátunk mögött és már nagyon szeretnénk, kérem Önt válaszoljon nekünk hogy Ön hogy látja?

    Bocsánat a sok kérdésért de nagyon el vagyok már keseredve.

    Válaszát nagyon köszönöm.

    Tisztelettel:

    Ildikó

    WEBBeteg szakértő válasza a inszemináció témában

    Kedves Ildikó!

    Az inszeminációs protokollok szinte mindig tartalmazzák a stimulációs programot is, mivel megfigyelések szerint a stimuláció nélküli ciklusban - inszemináció esetén - nem nő a teherbeesési esély.

    A gyógyszeresen beállított élettani prolaktin szint tartós fennállása csak folyamatos gyógyszeres kezelés mellett remélhető.

    Az emelkedett prolaktin szint miatt kezdett Bromocryptin kezelés nemcsak normalizálja a hormonszintet, de sokszor spontán petesejt érést is kivált, tehát nem hátrányos, de kifejezetten előnyös a petesejt érés elősegítésére.

    Az egyik oldalon lezárt méhkürt (egyszerű matematikai képlet alapján) felére csökkenti a teherbeesési esélyeket. Részben ez lehet az indoka a tervezett inszeminációs javaslatnak, de azt is tudnia kell, hogy az ismeretlen eredetű meddőség kezelésére is használjuk.

    Az Ön által részletezett spermiogram élettani, tehát inszeminációra is alkalmas. Irodalmi adatok szerint minden egyes ciklusban (hónapban) az inszeminációs esély 17-20 % körül van, és az első néhány hónapban valamivel nagyobb a sikeresség valószínűsége, mint a későbbi hónapokban. Ugyanakkor erősítse magában, hogy minden ember más, valaki az első alkalommal teherbe esik, valaki hat inszeminációs során sem. Önnek tehát el kell hinnie, hogy terhes lesz, de nem szabad maximális elvárásokat megfogalmazni az adott hónapban. Amellett, hogy követi az orvosa utasításait, kösse le magát, foglalkozzon sok mással, ne állandóan a teherbeesés gondolata sokkolja! Így várható leginkább siker.

    Egyik oldalon lezárt kürttel is teherbe lehet esni (lsd. fent...), de mérlegelni kell a sikertelen korábbi próbálkozások idejét és az Ön életkorát, és ezen adatok birtokában lehet dönteni inszemináció szükségességéről.

    Az inszeminációs protokolltól és az Ön válaszkészségétől függően a havi gyógyszerköltség általában 10-40 ezer forint között van.

    Az Ön által említett gyógyteák hatása nem tudományosan meggyőző, ugyanakkor valóban lehet a ciklusra kedvező hatásuk. Sikertelen CLB stimuláció esetén gonadotropin stimuláció javasolt.


    Bár nem említette az életkorát, de figyelembe véve a három éves sikertelen próbálkozást és az egyik oldalon lezárt méhkürtjét, én is inszeminációt javasolnék. Amennyiben az átjárható kürtjének megfelelő oldali petefészkében sikerül petesejt érést elérni, úgy inszeminációval jó esélyei vannak a teherbeesésre. Ha esetleg ez a módszer sorozatban nem vezetne eredményre, úgy még ott van végső lehetőségnek az IVF is.

    Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista,
    DEOEC Női Klinika, Debrecen

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg Szerkesztőség
    Orvos Itt kérdezhet

     WEBBeteg Szakértő

    Kérdés: 2009-05-11 23:35:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 08:30

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Üdvözlöm! Olvastam, hogy a darabos menstruáció kóros képletek miatt is kialakulhat. A kérdésem az lenne, ez miket takar pontosan? Az előző havi menstruációm elmaradt, most időben megjött normál vérzéssel és a szokásos enyhébb...
    Tisztelt Doktor Úr! A mai napon nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton voltam, ahol a bal oldali petefészkemen egy 3,1 x 3 cm-es parovarialis cisztát találtak. Kérdezni szeretném, hogy ez a fajta ciszta mitől alakulhat ki, esteleg elmúlik-e...
    Kedves Doktor úr! Az iránt érdeklődnék, hogy menstruáció alatt mennyire normális a gyakoribb vizelés? És ha az, mennyi tekinthető normálisnak? Nálam általában a menstruáció első napján vagy a vérzés előtti napon, illetve a közepe...
    Tisztelt Doktor Úr! Már évek óta mindkét kisajkamon vannak sárgás, kissé kitüremkedő “foltok”. Nem viszket,nem fáj, viszont nagyon zavar. Nőgyógyásznak már mutattam, ő nem látott semmit, bár elég szembetűnő az elváltozás. Ez valami...
    Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali hasfájás (szinte állandó), ( néha szúró, éles közép tájékon köldök alatt) - pontos mestruáció de élénk piros,alvadt vér darabokkal, égő viszkető érzés - méhnyálkahártya megnagyobbodás mestruáció...
    Tisztelt Doktor Úr!A kèrdèsem a következő lenne. Január 5-èn kellett volna megjönnie a menzeszemnek,sajnos nem ez törtènt,ès pozitív lett a teszteredmènyem. Vèdekeztünk,nem terveztük a babát,mert van egy általam 99%ban örökölhető...
    Borotválkoztam, majd észrevettem másnap egy borsó méretű dudort a hüvelyen belül, bartholin ciszta lehet vagy szőrtüszőgyulladás? fürdés után kicsit összemegy, nap közbe enyhén fáj.
    Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, ehónap 21.-ére van orvoshoz időpontom, de addig is szeretnék segìtséget kérni. Novemberi vizsgálat után, felmerült a pcos gyanú, azóta a menstruációim 4-5-6 nap helyet mindössze 2-3-ig tartottak. Ehhez most...
    Tisztelt Doktot Úr! Az elmúlt 3 évben sajnos nem lett tökéletes cytológia eredményem. Indult P2 vegyes baktérium, utána p3 kórós neoplasticus hám, metaplasia, cervicitis AGC-NOS , erre klion kúpt kaptam. Tenyésztéses vizsgálat negatív...
    Tisztelt Doktorúr/ Doktarnő! Második gyermekem születése (SC) után a hat hetes kontrollon vett cytologiai kenet eredménye negativ lett, de a Reaktiv és reparativ jelek pont alatt gyulladást jeleztek reaktiv hámelváltozással illetve oesztrogen...