• Inszemináció

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor Úr/Nő.

        Egy het volt laparoszkópiás műtétem, ahol kiederült hogy csak a bal petevezetőm átjárható a jobb sajnos nem és a jobb annyira zárt és pont középen hogy megnyitni sem lehet mert annyira le van tapadva hogy a dokim szerint nincs is, meddőségi centrumban végezték a műtétet. Műtét után a doktorúr inszeminációt javasolt, azt mondta hogy menjek vissza hozzá a ciklusom 3. napján és akkor fogok kapni Clostylbegyt és Fostimon nevű gyógyszereket amiket majd szednem kell, de a hormon labor eredményem szerint van peteérésem mert 25 nmol/l a progeszteron eredméynem és 3 tüszőt látott a doktorur az uhn akkor miért kell mégis stimulálni ha van peteérésem és 3 tüszőm?
        Vagy kevés a 25nmol/l progeszteron szintem.

        A 2 hónappal ezelötti hormonlaboromon amit akkor csináltak a pelokatin szintem 500 helyett 576.1 mU/l volt az érték erre kaptam Bromokriptint napi 2x fél szemet és a köv. laoboron meg már jó volt az eredményem 4, 91 ng/ml volt (4.79-23.30) és azt mondta a doktorur hogy tovább szedjem a bromokriptint. Akkor miért kell még szedni ha jó a prolaktin szintem.

        A bromokriptin nem hátrányosan befolyásolja a peteérést vagy rosszul tudom.

        Az inszemináció jelen helyzetemben mennyire hoz majd sikert, a ciklusaim 28 naposak szoktak lenni és nincsen más betegségem sem amit a laparoszkópia bizonyított is, a petefészkeim gyönyörűek és a méhem is a doktorur szerint, a párom spermaképe.

        264millió össz spermaszám, 66millió/ml, 60% mozgó alak, 25% kóros, ezzel a spermaeredménnyel lehet sikeres már az első inszeminációnk? Ugy értem hogy jó ez a spermakép az inszeminációhoz,

        Mivel kell mennünk inszeminációra az elzárt petevezetékem miatt így már majd spontán nem is tudok teherbe esni?

        Mennyibe fog nekünk kerülni mivel sajnos nem vagyunk gazdagok de mindent megteszünk azért hogy legyen babánk nagyon drágák lesznek majd a gyógyszerek, mivel az inszem után majd kell szednem az utrogestant is és a tüszőrepesztőt is meg kell majd venni, ezek együttesen mennyibe kerülnek majd havonta ha az első nem sikerül.

        Az előző doktor akihez jártam a meddőségi centrum elött szedette velem a clostíbegyt tablettát 6 hónapig és nem volt peteérésem akkor most tuti lesz a clostytol mert ugy tudtam peteérést produkálni magmnak hogy iszom 4 hónapja a cickafark és a palástfű teákat és mióta iszom őket azóta van pém amit uh bizonyít.

        Mikor lesz nekem babám?

        Már 3 gyötrelmes év van a hátunk mögött és már nagyon szeretnénk, kérem Önt válaszoljon nekünk hogy Ön hogy látja?

        Bocsánat a sok kérdésért de nagyon el vagyok már keseredve.

        Válaszát nagyon köszönöm.

        Tisztelettel:

        Ildikó

        WEBBeteg szakértő válasza a inszemináció témában

        Kedves Ildikó!

        Az inszeminációs protokollok szinte mindig tartalmazzák a stimulációs programot is, mivel megfigyelések szerint a stimuláció nélküli ciklusban - inszemináció esetén - nem nő a teherbeesési esély.

        A gyógyszeresen beállított élettani prolaktin szint tartós fennállása csak folyamatos gyógyszeres kezelés mellett remélhető.

        Az emelkedett prolaktin szint miatt kezdett Bromocryptin kezelés nemcsak normalizálja a hormonszintet, de sokszor spontán petesejt érést is kivált, tehát nem hátrányos, de kifejezetten előnyös a petesejt érés elősegítésére.

        Az egyik oldalon lezárt méhkürt (egyszerű matematikai képlet alapján) felére csökkenti a teherbeesési esélyeket. Részben ez lehet az indoka a tervezett inszeminációs javaslatnak, de azt is tudnia kell, hogy az ismeretlen eredetű meddőség kezelésére is használjuk.

        Az Ön által részletezett spermiogram élettani, tehát inszeminációra is alkalmas. Irodalmi adatok szerint minden egyes ciklusban (hónapban) az inszeminációs esély 17-20 % körül van, és az első néhány hónapban valamivel nagyobb a sikeresség valószínűsége, mint a későbbi hónapokban. Ugyanakkor erősítse magában, hogy minden ember más, valaki az első alkalommal teherbe esik, valaki hat inszeminációs során sem. Önnek tehát el kell hinnie, hogy terhes lesz, de nem szabad maximális elvárásokat megfogalmazni az adott hónapban. Amellett, hogy követi az orvosa utasításait, kösse le magát, foglalkozzon sok mással, ne állandóan a teherbeesés gondolata sokkolja! Így várható leginkább siker.

        Egyik oldalon lezárt kürttel is teherbe lehet esni (lsd. fent...), de mérlegelni kell a sikertelen korábbi próbálkozások idejét és az Ön életkorát, és ezen adatok birtokában lehet dönteni inszemináció szükségességéről.

        Az inszeminációs protokolltól és az Ön válaszkészségétől függően a havi gyógyszerköltség általában 10-40 ezer forint között van.

        Az Ön által említett gyógyteák hatása nem tudományosan meggyőző, ugyanakkor valóban lehet a ciklusra kedvező hatásuk. Sikertelen CLB stimuláció esetén gonadotropin stimuláció javasolt.


        Bár nem említette az életkorát, de figyelembe véve a három éves sikertelen próbálkozást és az egyik oldalon lezárt méhkürtjét, én is inszeminációt javasolnék. Amennyiben az átjárható kürtjének megfelelő oldali petefészkében sikerül petesejt érést elérni, úgy inszeminációval jó esélyei vannak a teherbeesésre. Ha esetleg ez a módszer sorozatban nem vezetne eredményre, úgy még ott van végső lehetőségnek az IVF is.

        Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista,
        DEOEC Női Klinika, Debrecen


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-11 23:35:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 08:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: