Dr. Farkas Ágnes részére: decapeptyl.

Tisztelt Dr Kocsis István Úr! Azért kérdeztem, hogy mire jó a Decapeptyl, mert eddig sajnos 4 sikertelen lombikkezelést kellett feldolgoznom.Ön nagyon kedvesen tájékoztatott róla, de sajnos nem értem, mert Én azt hallottam, hogy a János Kh. meddőségi kp-ban ezt az injekciót is kapják, végig mindennap egy szurit, és azt gondoltam, hogy ez egy csodaszer. Vajon miért kapják ezt az injekciót a lombikkezelés alatt? Azt is hittem, hogy esetleg a hipofízisre is hat, és így eredményesebb vele a kezelés. Azon gondolkodtam, hogy ezért akár még a jelenlegi meddőségi intézetet is le kéne cserélnem, mert ott nem adnak ilyen szert. Ön tudna nekem tanácsot adni, hogy mit tegyek? Köszönettel és üdvözlettel: Alexa Kedves Alexa! A Decapeptyl egy GnRH agonista gyógyszer, ami a hipofízis hormontermelését, ezen keresztül a női nemi hormonok termelődését is szabályozza. Has$ználható bizonyos stimulációs protokollok keretében meddőség kezelésére, de tudnia kell, hogy hasnló hatóanyagú, de más nevű készítmények is léteznek, és nem jelent megoldást minden problémára, ez nem egy "csodaszer". Használható endometriosis kezelésére is, ami szintén okozhat meddőséget is, emellett miómák és a prosztata daganatos betegségére alkalmazzák. Fontos lenne tudni, Önt hogyan kezelték, mi a meddőség oka. De abban biztos vagyok, hogy a megfelelő módszert alkalmazzák Önnél is, csak lehet más a gyógyszer neve, vagy más a meddőség oka, emiatt ne aggódjon. Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes Tisztelt Dr. Farkas Ágnes! Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Én is ugyanazokat az injekciókat kaptam, amit a Decapeptiles sorstársam: Gonal-F (150 egység/nap) Merional, (bár Én kaptam 2 db Cetrotide-t is az utolsó két napban 1-1 db-ot) és hát természetesen a tüszőrepesztő Ovitrelle-t. Az említett személy pedig: Gonal-F-t, Merional-t, továbbá végig kapta a decapeptilt még a tüszőrepesztő injekció utáni napon is. Említettem, hogy Én már a 4. sikertelen lombikon vagyok túl, a p.vezetőimet kivetette a meddőségi orvosom, mert azt mondta, hogy árthat majd a beültetett embriónak. Tehát csak a lombikkezelésben bízhatok. A férjemre azt mondják, tökéletes. Én az eltelt másfélév alatt 4 lombik stimuláción mentem keresztül, ezt csak 2-szer követte beültetés, akkor is kevés volt a petécske és a két alkalommal csak mindig egy termékenyült meg. Az eredményeimre azt mondják, hogy jók, bár sok fórumos sorstársam szerint pedig nem. Én sajnos nem tudom. Csak azt tudom, hogy 68-as vagyok, és 12 éve járok orovostól, orvosig és attól rettegek, hogy nehogy gyermek nélkül kelljen leélni az életem. Összesen a pajzsmirigynél találtak egy rosszabb eredményt: TSH 4, 00 volt, de erre L-thiroxint kapok. A meddőségi orvosom, pedig azt mondta, hogy már fogalma sincs, hogy mit kezdjen velem, hiszen a nagy adag hormoninjekcióra sem reagál jól a petefészkem. Legutóbbi eredményeim: Eredményeim: 2008. 07. hóban: Gluk. 0 perc: 5, 0 mmol/L. 60 perc: 5, 2. 120 perc: 4, 2. Inzulin: nincs 0 perces. 60 perces: 65, 10 mlU/L. 120 perc: 21, 80. Erre az eredményre azt mondta a háziorvosom, hogy teljesen rendben van, de biztos, hogy igaza van? Elkezdtem a napi 2x evés és a sok-sok fehér kenyér helyett, napi 3x-4x többször kevesebbet étkezni. Azóta heti 4x sz.kerékpározom 20 percet és naponta min. 20 percet sétálok. 166 cm és 56 kg vagyok. Ezért fogyni nem szeretnék. A másik eredményem 2008. októberben készült, hogy az éhomi inzulin is meglegyen. Ez a vérvétel nem ugyanott készült, és a többszöri evésre mintha rosszabb lenne: Gluk. 0 perc: 4, 60 mmol/l. 60 perc: 4, 9; 120 perc: 4, 91. Inz. 0 perc: 6, 48 mlU/l; 60 perces: 43, 99; 120 perc: 36, 31. Erre is azt mondták, hogy nagyon is rendben van, de nekem elég furcsa, hogy itt talán a 60 perces eredményem jobb lett, mint az előzőnél, de a 120 perces inzulin magasabb, mint előzőleg. Novemberben készült hormonom eredményei a ciklus 3. napján: LH: 3, 81 mlU/ml (0, 00 - 14, 00) ; FSH 8, 08 mlU/ml 2, 00 - 10, 00) ; PRL: 176, 60 mlU/ml (102, 00-496, 00) ; Estradiol: 280, 80 pmol/l (110, 00 - 440, 00) ; Tisztelt Doktornő, Ön mit gondol az eredményeimről? Esetleg milyen orvoshoz kellene fordulnom a meddőségi orvoson kívül? Mit tegyek, hogy az 5. lombikunkból végre egészséges gyermekünk lehessen? Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Sajnos most nagyon el vagyok keseredve. Köszönettel: Alexa

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza meddőség témában

Kedves Hölgyem!

Köszönöm a részletes előzményi adatokat, melyeket továbbítottam meddőségben jártas szakembernek, így kérném legyen türelemmel, míg az újabb válasz megérkezik.

Az előző levelére a kolléga az alábbiakban reagált.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Az IVF programban különböző stimulálási protokollok léteznek, ezek egyike a GnRh analógra (Decapeptyl) épített stimulációs program. Nyilván Önnél is mérlegelték ezeket az individuális kezelési terv felállításakor, de másik programot tartottak megfelelőnek. A Decapeptyl kezelés tehát nem csodatevő, de bizonyos esetekben célravezető.

Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos

Kérdés: 2009. január 30., 10:22; Megválaszolva: 2009. január 30., 10:22
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
meddő vagyok
Mire számítsunk?
Petevezeték elzáródás?
Meddőség kevés progreszteron miatt
meddőség
A hormoneredmények alapján két orvos is mondta, hogy korai petefészek kimerülésem van. A családomban és a rokonságban nincs olyan 35 év feletti nő...