Lelet értelmezés

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 55 éves vagyok, nem szültem. 2 hete LEEP conisaciós műtét és abrazió volt HSIL citológia miatt.Most kaptam meg az eredményt, nagyon megijedtem. Amig az orvossal nem tudok konzultálni, szeretném kérni a lelet értelmezését. Makroszkópikusan nem láttak elváltozást. Kórszövettani dg: I. Conisatium teljes egészében, sorozatszerűen feldolgozva.HSIL (CIN III) a transzformációs zónában.Kiterjedése 2mm. Mirigybeterjedés látható.Invázió nem figyelhető meg.Condylomatosus típus.Sebészeti szélek: ectocervicalis szél több, mint 5 mm, endocervicalis szélt eléri. II. Cervicalis kaparék Cervicalis mirigyek mellett kötőszöveti összefüggés nélkül kis foszlányokban H-SIL (CIN III) részlete látható.P16 diffúzan pozitív, Ki67-tel proliferációs aktivitás a hám teljes vastagságában látható.D0 Méhnyak in situ carcinomája, k.m.n.M80702 Carcinoma planocellulare in situ Számomra nem világos, hogy sikerült-e az épben eltávolítani a kóros részt, vagy nem. A kaparék leírása aggasztónak tünik, valamint a diagnózis is (ez már rák?). Újabb műtét vár rám? Félek, hogy a korom miatt teljes méheltávolítást javasolnak.Nagyon köszönöm a választ!

Dr. Kiss György válasza Lelet értelmezés témában

Tisztelt Hölgyem !

Köszönöm levelét.

A szövettani lelet alapján olyan állapotot diagnosztizáltak mikor a rosszindulatu folyamat /carcinoma planocelluláre in situ/ még nem törte át a méhnyak többrétegü el nem szarusodó laphámjának a basalis membránját, ami elválasztja a vér és nyirokkeringéstől.Tehát a rosszindulatu sejtek jelen vannak ugyan, de a szöveti invázió még nem kezdődött el.szerencsére, de itt nem szabad megállni, hanem méhnyak amputációval-teljes méhnyak eltávolitással lehet elejét venni a folyamat terjedésének.

A HPV 16-s tipus rendkivül agressziv és a szövttanban jelölt massziv jelenléte óvatosságra int, a p67 egy sejtplazma fehérje, mely azt jelzi, hogy a sejtek funkciójában már zavar áll fenn. Lépni kell. Kezelőorvosa nagyon korrekt munkát végzett, de tekintettel az Ön korára itt nem szabad megállni.

Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2022. november 10., 09:47; Megválaszolva: 2022. november 13., 09:29

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Folyadék alapú cytologiai lelet
Irritált hüvely bemenet
Lehetek terhes előváladéktól?
Nőgyógyászati probléma
Változókori hormonpótlás...